Naším vesmírným domovem je Laniakea

9. září 2014

Galaxie, jednou z nichž je i naše Mléčná dráha, jsou jen malou součástí mnohem větších vesmírných struktur – tzv. místních skupin, kup a nadkup galaxií. Astrofyzikové nyní vytyčili kontury jedné obrovské nadkupy galaxií, která je naším skutečným vesmírným „megadomovem”.

Tato obrovská nadkupa galaxií o průměru 520 milionů světelných let nyní po své prostorové identifikaci dostala i své jméno – Laniakea, což v havajštině znamená „nezměrná nebesa”. Nadkupa Laniakea obsahuje nejméně 100 000 galaxií, avšak její hranice zatím nejsou zcela přesně vymezeny.

Jak vlastně zjistíme, součástí kterých obrovských superstruktur naše galaxie je? Touto úlohou se zabývalo velké množství astronomů po desítky let a záležitost není doposud uzavřena. Zhruba od 50. let 20. století však začalo být jasno. Díky analýze pohybů a vzájemných gravitačních účinků galaxií v našem vesmírném okolí se astronomům podařilo zmapovat základní hierarchické a dynamické uspořádání, do kterého je Mléčná dráha geometricky a gravitačně zapojena. Proto jsme již jistou dobu věděli, že naše Galaxie je součástí menší místní skupiny galaxií a pak rovnou Místní nadkupy galaxií, někdy též zvané Nadkupou galaxií v Panně. Strukturální mezistupeň kupy galaxií zde tedy v našem konkrétním případě chybí.

Nikde ovšem není řečeno, že můžeme být součástí pouze jedné nadkupy galaxií. A právě s takovou informací nedávno přišel mezinárodní tým astronomů, který pomocí měření v oboru radiových vln podrobně analyzoval diference rychlostí jednotlivých galaxií od obecné vesmírné expanze a odpovídající rychlostní proudy „vesmírné kapaliny” v okolí naší místní nadkupy. Na základě takto získaných dat vědci zjistili, že Místní nadkupa galaxií, která má v průměru asi 100 milionů světelných let, je sama součástí ještě větší nadkupy galaxií, kterou je právě výše zmíněná Laniakea.

Laniakea má vláknitou strukturu a sama je zřejmě navíc součástí ještě většího vlákna vesmírné hmoty. Téměř vše uvnitř oblasti Laniakey je přitahováno směrem k jednomu místu této nadkupy, které je označováno jako Velký atraktor (Great Attractor). Velký atraktor je vlastně obrovské gravitační centrum či „gravitační údolí”, ležící od nás ve směru souhvězdí Kentaura a Hydry, zhruba ve vzdálenosti 200 milionů světelných let. Většina proudů galaxií v oblasti Laniakey se tedy v oblasti Velkého Atraktoru “slévá”. Analýza dále odhalila kontury sousední nadkupy galaxií nazvané Perseus-Pisces a některé vlastnosti další velké koncentrace hmoty s názvem Nadkupa Shapley, která leží ve vzdálenosti 650 milionů světelných let. K tomuto útvaru naše Galaxie i celá nadkupa Laniakea také směřuje. Různých nadkup galaxií je ovšem v okolí Laniakey ještě více.

Zdroje: Nature, Astronomy.com, ScienceNews, Phys.Org, Sky and Telescope, Space.com, Youtube 1, Youtube 2, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio