Naše ovzduší je koktejl pevných částic

18. listopad 2015

Čistotu vody v říčních tocích poznáme podle toho, zda v nich nalezneme například raky říční. Jak ale poznáme čistotu vzduchu? Mají vědci i tady spolehlivé ukazatele? A víme, co vlastně dýcháme, jaké látky vdechujeme? Jakou souvislost hledat mezi jehličím a ovzduším?

Vědci z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí, které spadá pod Masarykovu univerzitu v Brně, mají k dispozici různé propracované metodiky, díky kterým dokáží velmi přesně určit, jaké látky vdechujeme. Ve zkratce můžeme říci, že ovzduší se skládá ze dvou základních složek: pevných částic a plynů. Během analýze je zapotřebí od sebe tyto složky oddělit, zvážit je, zjistit jejich počet a zjistit, jaké chemické složky jsou na ně vázány. To, co z ovzduší vdechujeme, je tak jakýsi koktejl pevných částic, které na sobě nosí chemické látky.

Pražské stopy Alberta Einsteina

Druhá část Magazínu Leonardo se věnuje Albertu Einsteinovi a jeho pražskému pobytu. Do našeho hlavního města přijel v dubnu 1911 a zdržel se zde rok a čtvrt. Nezlákala ani kosmopolitní atmosféra, ani renomé tehdy rozdělené Karlo-Ferdinandovy univerzity, ale ryze praktické důvody. Zatímco do té doby působil v Curychu jako mimořádný profesor, Praha mu jako vůbec první nabídla řádnou profesuru.

Magazín Leonardo si můžete poslechnout každý všední den v 10:35 ve vysílání ČRo Plus.

autoři: Radka Matějíčková , Iva-Hedvika Zýková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.