Naše dlouhodobá vize je postavit stejný statek, jakým byl před změnou režimu, říkají manželé-farmáři

12. říjen 2022

„Pracuji s myšlenkou, kterou jsem okoukal v Rakousku, podle které když jeden z rodiny je zaměstnanec, tak ten druhý může rozvíjet farmu. A naše dlouhodobá vize je postavit statek tam, kde byl, než přišla změna režimu a celé to tady rozbořili. Je to takový skromný cíl, kdy chceme během jedné generace napravit to, co se nepovedlo během 40 let,“ popisuje Ladislav Kučera, který s manželkou Šárkou založili malou farmu.

Oba se snaží nejen ve své obci ale i na Mladoboleslavsku oživit komunitní občanskou společnost.

„Má myšlenka je teď ale omezena časem, který nám berou tři děti. Neříkám, že je to špatně, ale na podnikání je ten čas docela omezený,“ doplňuje Šárka Kučerová.

Čtěte také

„Doba na náš rozlet a vše, co bychom si představovali, ještě nenastala. Proto se snažím podobné myšlenky spíš brzdit – abych nebyla ve stresu z toho, že něco nevychází a není úplně tak, jak bych si představovala,“ přidává.

Ladislav se pak snaží svá témata rozvíjet a posouvat i občanskou společnost.

„Teď jsme si třeba napsali projekt, že chceme v obci společně se školkou z jedné vesnice vysadit alej. Také zapojit další, aby ve výsledku začali spolu kooperovat, respektovat se, což nakonec může řešit mnoho problémů. Za pár desítek let to může vygenerovat nové lídry, kteří se možná v politice rozhodnou posunout o nějaký ten stupeň výš,“ doufá.

Celé Hovory z farmy, kde Kučerovi chovají pávy, ovce, husy nebo se starají o včely a pěstují švestky, najdete v audiozáznamu. Ptá se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související