Sociální farma na Českolipsku. Negeneruje zisk, ale řeší problémy

17. srpen 2015

Nabídnout práci nezaměstnaným a lidem znevýhodněným na trhu práce může takzvané společensky prospěšné podnikání. Jedná se o duševně nemocné, zdravotně postižené osoby se sociálním znevýhodněním i dlouhodbě nezaměstnané.

V České republice existuje více než dvě stě sociálních podniků a stále vznikají nové. Cílem takového podnikání není generovat zisk, ale udržitelné řešení daného problému. Zisk se pak investuje zpět do rozvoje podnikání.

Kromě toho by se mělo jednat o podnik schopný uspět na běžném trhu s vlastním podnikatelským plánem. Sociální farmu rozjíždí od začátku roku českolipská Farní charita a podle vedoucího statku takový rozjezd nebude otázka několika měsíců, ale několika let.

Areál, pastviny i dobytek

Přestože nezaměstnanost na Českolipsko klesá, má farma nabídnout práci lidem dlouhodobě evidovaným na úřadu práce. Zatím zaměstnává jen pár lidí. Je to tím, že farma se teprve rozjíždí a práce pro více lidí zatím není. Připravuje se i bydlení pro budoucí zaměstnance.

Aby byla farma opravdu sobětačná, uvažuje se nejen o prodeji zemědělské a chovatelské produkce, ale i o možnosti agroturistiky. Problém, který podle sociologa Ladislava Záruby má většina začínajících sociálních podniků, najít vhodného investora, Farní charita vyřešila, když našla partnera v Biskupství litoměřickém.

Nakládka hnoje

Velký statek koupila za peníze z církevních restitucí, které získala právě od biskupství. S rozlehlým areálem a pastvinami koupila i stádo hovězího dobytka, mají tak docela slušný základ do začátku.

Častější střídání zaměstnanců

Hlavní ale bude pěstování zeleniny, které vyžaduje hodně ruční práce a tak bude možné zaměstnat dostatek lidí. Plány má Farní charita velké, zatím hospodaří na několika hektarech, připravují pole a plánují dokoupit na chov nejen drůbež, ale i králíky nebo vepře.

Celé hospodářství by mělo fungovat ekologicky. Než ale bude farma s plným počtem zaměstnanců a plně soběstačná, bude to podle odhadů trvat zhruba tři roky. Jestli farma ve Velenicích na Českolipsku bude plnit svoje sociální poslání ukáže až čas.

Podle sociologa Ladislava Záruby je důležitá i fluktuace zamětnanců. V dobře fungujícím sociálním podniku by mělo být střídaní zaměstanců častější, než je tomu u běžných firem.

Budova kde bude zázemí pro pracovníky i sanitární provoz

Zaměstnanec by tam neměl být déle než čtyři-pět let a pak se začlenit zpět do běžného života a standardního pracovního procesu.

Společensky prospěšné podnikání by nemělo poskytovat zaměstnání třeba na deset let, ale pomoci třeba dlouhodobě nezaměstnaným zpět do plnohodnotného života.

Spustit audio