Levandulová farma, od sklepů až po věž a dopravní komplikace na Trutnovsku. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V Otovicích na Náchodsku vzniká ojedinělá levandulová farma. Svou velikostí a druhovou rozmanitostí bude největší na Broumovsku. Základ tvoří na 300 sazenic, které se v těchto dnech pomalu probouzejí do jara.

Alena Přibylová bere do ruky zahradnické nůžky. „Udělám poměrně radikální řez, levanduli zastřihnu. Ta suchá levandule nevoní, ale ta čerstvější už začíná krásně vonět.“ První kvítky levandule se na farmě v Otovicích na Broumovsku začnou objevovat v červnu. A květy na některých rostlinách budou k vidění až do zámrzu.

Čtěte také

Na hradech a zámcích začíná letošní turistická sezóna. A platí to i o zámku Hrádek u Nechanic, což je takový úžasný kousek Anglie na východě Čech. V bývalém letním sídle Harrachů se tedy otevřely brány návštěvníkům a my jsme ještě stihli pozvat kastelána zámku Martina Rejmana.

„Nejznámější u nás natáčená pohádka byla Princ a Večernice s Libuškou Šafránkovou. A letos by se na Hrádku měla točit pohádka, která v televizi poběží o Vánocích," říká Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic na Královéhradecku.

Čtěte také

Stavba kruhového objezdu v Trutnově. Oprava výpadovky na hory a další práce na silnicích. To vše čeká řidiče v Trutnově a okolí. Práce omezí dopravu už od pondělí 4. dubna. Kde konkrétně? Podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Konkrétně jde o křížení ulic Pražská, Žižkova a Úpická. Silničáři v tomto místě začnou se stavbou kruhového objezdu. Práce mají trvat až do poloviny letošního prosince a jejich výsledkem by měl být plynulejší provoz. Často totiž v tomto místě v ranních hodinách a potom mezi 14 až 16 hodinou odpoledne vznikaly kolony.

autor: baj
Spustit audio

Související