Národní sportovní agentura financování sportu ještě víc roztříští, varuje senátor Vystrčil (ODS)

3. květen 2019

Sněmovna rozhodne, jestli podpoří vznik Národní sportovní agentury, která by pod sebe měla stáhnout veškerou sportovní agendu, dnes rozptýlenou mezi jednotlivé resorty. Zlepšila by agentura financování českého sportu?

„Mít jedno místo, které by garantovalo všem sportovcům i občanům, že se finanční prostředky rozdělují transparentně a sportovní politika je na jednom místě, by přínosem pro český sport bylo,“ uvedla v pořadu Pro a proti bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová (ČSSD).

Ta upřesnila roli nové agentury. „Není ani ministerstvem, ani klasickou agenturou. Ale pořád si myslím, že to může být krok správným směrem... Sněmovna také vkládá velkou důvěru do Milana Hniličky v čele agentury.“

Národní agentura má úředníky pod státní službou, takže máme zaručenu odbornost, nezávislost a nestrannost. Tyto principy zajišťují, že i když premiér Babiš je bezpochyby dynamická osobnost, tak pokud bych chtěl do chodu agentury zasahovat, tak nemůže.
Kateřina Valachová

Poslanecká sněmovna ale odmítla návrh Pirátů na zřízení transparentního účtu peněz na sport. „Máme tisíce malých klubů... A transparentnost souvisí s nějakou byrokracií, na což v tuto chvíli nejsme připraveni. Pokud dokážeme zjednodušit agendu pro malé kluby, ráda transparentní účty podpořím.“

„Pro netransparentní systém bych nikdy ruku nezvedla. Je důležité říci..., že ve Sněmovně naštěstí došlo k úpravám původního poslaneckého návrhu... a financování i nadále budou ovládat pravidla dotačních řízení a rozpočtových pravidel,“ ujistila Kateřina Valachová (ČSSD).

Rozhodovali by jen dva muži

„Česko nepotřebuje Národní sportovní agenturu, ale jednoho koordinátora, který by činnosti ministerstev vnitra, obrany a školství koordinoval a měl pod sebou,“ soudí senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Podle něj by agentura jen přebrala agendu ministerstva školství. „Mění se i kompetenční zákon, což považuji za velmi neobvyklé. Dochází tak ke zpochybnění nezávislosti rozdělování prostředků a není ani jasné, jestli bude agentura dostatečně odborně zdatná takové věci vykonávat.“

Předsedu agentury jmenuje vláda na návrh premiéra. Předseda sám nominuje místopředsedy a všech nejméně 15 členů rady... Takže agentura je vlastně o jednom, respektive dvou mužích. Tím druhým myslím premiéra, který rozhodne, kdo bude o miliardách rozhodovat na pozici předsedy.
Miloš Vystrčil

Zřízením agentury se prý řízení a financování sportu ještě více tříští. „Tělovýchova zůstává ministerstvu školství a sport, podpora reprezentace a turistika jde na agenturu... Pak máme sportovce ještě na obraně a vnitru. Takže nevím, kdo a jak vše bude koordinovat a této jedné hlavě nezávidím, i když asi existovat ani nebude.“

„Kam peníze půjdou, rozhodne agentura a dotační řízení, které probíhá v rámci přidělení balíku. Když to dobře nastavíte, tak to někomu vyhovovat bude, a někomu ne. A to najednou vše budou mít v moci dva lidé, což není dobré, protože ne vždy tam musí být Hnilička a stejný premiér,“ konstatoval Miloš Vystrčil (ODS).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související