Ministerstvo na Hniličku aneb Když česká politika léčí sport

22. březen 2019
Tribuna

Lex Hnilička. I takovým názvem počastovali poslanci nový zákon, kterým minulý týden podpořili vznik Národní sportovní agentury. Nový díl Tribuny se podívá, jestli nová instituce bude politickou trafikou pro vítěze z Nagana a poslance za hnutí ANO Milana Hniličku, nebo nenápadně vzniká ministerstvo sportu.

V Česku vznikne Národní sportovní agentura. Většina poslanců minulý týden podpořila úpravu zákona o podpoře sportu, která ministerstvu školství odebere pravomoc rozdělovat dotace na sport a přesměruje ji do nové instituce. Hlavním důvodem byly dotační machinace, kvůli kterým čelí soudnímu procesu bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta či exnáměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová.

Vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO)

Podle kritiků z řad opozice ale ani nová instituce nezajistí transparentní a objektivní tok financí do českého sportu. Zájemci se již nyní mají hlásit do rejstříku sportovních subjektů, na základě kterého se budou peníze rozdělovat. Jenže rejstřík nebude veřejným dokumentem. Navíc o peníze budou moct žádat i soukromé osoby a firmy. Stačí, když budou sportoviště provozovat nebo pronajímat.

„Už teď byla malá kontrola nad oblastí sportu. Pokud bude sport vyňat z ministerstva školství, tak bude ještě menší,“ řekl České televizi poslanec Pirátů Lukáš Bartoň. Agentura bude fungovat na podobné bázi jako ostatní ministerstva. Plat předsedy této instituce, kterého jako ostatní ministry navrhuje premiér, bude 157 tisíc korun plus náhrady. Úplně stejně jako má běžný ministr. Instituce bude navíc sídlit v hlavním městě, které uspělo proti Žďáru nad Sázavou či Bruntálu.

V kleci si nemůžete nic nalhávat, tvrdí zápasnice MMA Magdalena Šormová

Magdalena Šormová

Nová Tribuna se tentokrát věnuje světu bojových sportů MMA, o kterém přišla vyprávět zápasnice Magdalena Šormová. Prozradila, jak se připravuje na obhajobu svého titulu WWFC v ukrajinském Kyjevě, co jí MMA dává a bere, jak blízko je přestupu do prestižní UFC, ale také proč je zápasení více sport než pudová záležitost.

„Sám Hnilička to bere tak, že to je takový předstupeň, aby vzniklo ministerstvo sportu,“ připomíná Vojta Jírovec. „Ale v současné politické situace na to není vůle,“ dodává. Právě olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa Milan Hnilička bude s největší pravděpodobností nové instituci šéfovat. Pětileté šéfování ale působí nevoli i z toho důvodu, že se na něho nebude na rozdíl od klasických ministrů vztahovat zákon o střetu zájmů, což by ale mělo českému sportu naopak pomoci.

Agentura má ale i své zastánce. „Na ministerstvu školství je zaměstnáno zhruba 20 úředníků, kteří by měli spravovat sport, kterému se ale v tolika lidech věnovat nedá. Je potřeba nastavit jasnou koncepci pro sport a jasnou koncepci pro jeho financování. To bohužel ve dvaceti úřednících nejde,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy poslanec za ODS a býval skokan na lyžích Jakub Janda.

Tribuna tentokrát zabrouzdala mezi poslance, kteří posvětili vznik Národní sportovní agentury. Proč Česko potřebuje novou instituci na rozdělování stamilionových dotací? Proč v jejím čele zasedne Milan Hnilička? Jak moc se bojí čeští basketbalisté zápasu století? A proč česká média nezajímá fotbalová Liga mistrů, když ji hrají ženy?

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.