Narodil se jako páté dítě a sama jsem viděla, že je trošku jiný, vzpomíná na těžké chvíle maminka sportovce s Downovým syndromem

4. duben 2023

Narodil se jako nejmladší z pěti dětí, ale s Downovým syndromem. Je vynikajícím sportovcem s bezpočtem medailí ze speciálních závodů, mistrovství a olympiád. Cestoval po Japonsku, Indii i Číně, rád fotí i vaří. To, že bude jiný, se Zdena Michalíková dozvěděla už v porodnici. Co přesně jí ale lékařka řekla, nezapomene nikdy.

„Narodil se jako páté dítě a sama jsem hned viděla, že je trošku jiný. Už v osmém měsíci mi lékařka na Karlově náměstí tvrdila, že toto se dožije nejvýš 20 let. Pak prohlásila, že někdo má psa, vy budete mít dítě s Downovým syndromem.“

„Tehdy jsem brečela – a jen si na to vzpomenu, brečím zas. Já si řekla, že když se pes naučí štěkat, kůň poslouchat povely, tak Pavlíka všechno naučím, aby se dokázal najíst, slušně choval a hlavně, aby dokázal mluvit,“ vysvětluje a syn Pavel dodává, že zatím to je dobré.

„Když si vezmete, že já jsem jako malá chodila do baletu, pak dělala různé sporty včetně juda, chodila do Sokola a dalších deset let trénovala judo, tak jsem chtěla, aby Pavlík také sportoval. Do ústavu jsem ho nedala, protože bych za ním stejně musela chodit – a co bych pak doma řekla ostatním dětem, kde jsem ho nechala? Od té doby cvičíme – buď spolu, nebo se sourozenci,“ říká.

Tři bratři a sestra Pavla také odnaučili, aby měl vystrčený jazyk, což se dětem s Downem stává. „Když má ale někdo například otevřenou kabelku, tak na to Pavlík upozorní, protože sám musí mít vždy vše zapnuté. Na to je puntičkářský. Všechno, co jsem do něj nalila, tak v něm najdu. Jen všem tyká, což je to jediné, co mu moc nejde,“ dodává maminka.

Celé Hovory s Pavlem Michalíkem a maminkou Zdenou najdete v audiu, ptá se Petr Vizina.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související