Napadení Tchaj-wanu by otřáslo světovou ekonomikou. Ukrajinská krize je oproti tomu přípravou, tvrdí sinolog Hála

10. srpen 2023

Říkají tomu mediální spolupráce. Peking s Moskvou si navzájem prokazatelně už mnoho let radí, jak nejlépe potlačit disent či jak šířit propagandu. Čína je ochotná Putinovi poskytnout podporu pro vyčištění ruského internetu od nežádoucího obsahu a za to chce Peking od Ruska pomoc s budováním pozitivního obrazu Číny a s potíráním hlasů kritických vůči čínskému režimu. Tyto informace zveřejnil projekt Sinopsis, jehož zakladatelem a ředitelem je Martin Hála.

Rusko-čínská spolupráce se během ruské agrese na Ukrajině ještě prohloubila. „Čína významně přispívá k šíření základních ruských narativů hlavně v zemích třetího světa,“ říká Hála. Podle něj existuje kromě lidového narativu, kdy hrdinný ruský lid bojuje proti zlým fašistům, elitnější, ve kterém Rusko bylo vyprovokováno k útoku ze strany NATO.

Kontrola veřejného mínění

Jedním ze základů spolupráce mezi Ruskem a Čínou je kromě kontroly informačních kanálů snaha o kontrolu mezinárodního disentu.

Čtěte také

„Když se podíváme na bilaterální dohody, které spolu země uzavřely v posledních letech, včetně olympijské deklarace, ve všech najdeme paragraf o společném postupu vůči barevným revolucím. Jejich společným zájmem je koordinovaně vystupovat vůči těmto emancipačním demokratizačním hnutím za svými hranicemi,“ vysvětluje sinolog.

O spolupráci zemí se dlouho spekulovalo. „Je to viditelné v jejich projevech. Neexistují však žádné veřejně dostupné dokumenty, které by něco takového dokládaly, protože koordinace zjevně probíhá za zavřenými dveřmi,“ říká Hála.

„Důkaz máme z roku 2021, kdy se podařilo skupině hackerů vniknout do některých ruských archivů a získat informace včetně zápisů z konkrétních koordinačních schůzek cenzurních orgánů obou zemí,“ dodává.

Společnost, co ve světě vytváří páté kolony 

Společnost CEFC dominovala česko-čínskému vztahu a spolupracovala s ní celá řada vrcholných českých představitelů.

Čtěte také

„Pronikla do nejvyšších pater české politiky a potom za velmi dramatických okolností padla. Stále se však objevuje v některých mezinárodních skandálech,“ tvrdí Hála.

CEFC sehrála roli i v amerických volbách, kdy spolupracovala jak s republikány, tak s demokraty.

„Nebyla to otázka ideologie, ale příležitosti proniknout do politického systému. V afrických zemích tato čínská společnost podplácela některé africké prezidenty. V Česku působila přímo v prezidentské kanceláři prostřednictvím svého předsedy Jie Ťien-minga, který byl zmizen v roce 2018 a od té doby se neobjevil.“

Co nejhoršího Čína chystá?

Nejhorší, avšak poměrně reálný scénář je podle Hály napadení Tchaj-wanu.

Čtěte také

„To by mělo celosvětově závažné důsledky. Ukrajinská krize by v porovnání s tím byla jakousi přípravou. Napadení by ovlivnilo bezpečnostní situaci na celém světě, protože by otevřelo Číně cestu do Tichého oceánu a jako důsledek by se navrátil poměr sil mezi Čínskou lidovou republikou a Spojenými státy.“

„Zároveň by to otřáslo se světovou ekonomikou, jelikož na Tchaj-wanu sídlí velká část polovodičového průmyslu, který vyrábí nejpokročilejší čipy, jichž se zde produkuje asi 90 procent celkové celosvětové spotřeby.“

Odradit Čínu od obsazení Tchaj-wanu by mohl kredibilní deterent, že by v případě krize nastala důrazná vojenská i hospodářská odezva. Partnerem země by při takovém konfliktu bylo zřejmě Rusko.

Poslechněte si celý pořad Osobnost Plus v audiozáznamu. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , vsvo

Související