Nadace Jaroslava Tupého podpoří výzkum rostlinných hormonů nebo protirakovinných látek v kapradinách

11. červen 2020

O finanční podporu Nadace Jaroslava Tupého můžou zažádat studenti magisterských a doktorských studijních programů se zaměřením na rostlinnou biologii a souvisejících vědních oborů. Hodnotí se originalita a novost projektu, oborový přínos, společenská prospěšnost nebo mezinárodní přesah.

Jaroslav Tupý byl průkopník výzkumu molekulární biologie pylu a věnoval se také šlechtitelství jabloní. Dodnes díky jeho práci prodá Ústav experimentální botaniky do různých koutů světa přes milion stromků ročně.

Jako expert působil Tupý ve výzkumu biochemie kaučukovníku na Pobřeží slonoviny, Srí Lance nebo v Kamerunu a Vietnamu.

Správní rada fondu se rozhodla podpořit výzkum Antonia Pavičice, který se chystá zkoumat evropské kapradiny a potenciálně léčebné látky v nich. Druhý vybraný projekt povede studentka Univerzity Palackého v Olomouci Markéta Fuksová, která chce svůj výzkum zaměřit na rostlinné hormony gibereliny.

autoři: Martina Rasch , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.