Celá 90. léta se ochrana přírody považovala za něco, co jen brzdí ekonomiku, míní botanik Pyšek

1. květen 2020

REPRÍZA | Petr Pyšek patří jako ekologický botanik zaměřený na invazní rostliny mezi nejcitovanější vědce ve světovém měřítku. „Myslím, že si veřejnost v Česku práce lékařů a vědců váží a má k ní respekt,“ říká.

Nejsme ale sportovci nebo herci. Když někam přijdeme, nikdo nás samozřejmě nezná,“ dodává uznávaný profesor a upozorňuje přitom na to, že mu otázky ohledně prestiže a respektu nejsou příliš příjemné.

Petr Pyšek vystudoval geobotaniku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je zaměstnancem Botanickém ústavu AV ČR a zabývá se studiem biologických invazí a jejich důsledků. V roce 2010 získal cenu Praemium Academiae. Podle databáze ISI patří mezi nejcitovanější vědce světa v oboru ekologie.

Dlouhodobá frustrace

Botanik zmiňuje každodenní frustraci, kterou zažívá například v přístupu představitelů země.

Vždy s sebou beru malou kameru pro případ, že bych musel zanechat finální vzkaz, říká Jakub Vágner

Jakub Vágner, rybář

Sportovní rybář Jakub Vágner chytil svoji první rybu už v pěti letech a příroda a rybaření mu učarovaly natolik, že ukončil konzervatorní studium hry na konrabas už po třech letech, nevydal se ve stopách svého otce, hudebníka Karla Vágnera, a odjel za dobrodružstvím a vodním světem do Austrálie.

Obecně je vztah politiky k životnímu prostředí problém. Ministerstvo životního prostředí bylo za každé vlády to, kterým se jen dorovnávaly politické poměry, na nichž se strany dohodly. Celá 90. léta tady byly neustálé ataky ze strany vládních představitelů vůči environmentálním organizacím a ochrana přírody se považovala za něco, co jen brzdí ekonomiku. Fakt, že svět řídí čistě technokraté, není nějaké každodenní zoufalství, ale dlouhodobě je to frustrující,“ vysvětluje. 

V posledních letech jsme například vytvořili černý seznam invazních druhů zvířat a rostlin, které by se neměly introdukovat. Jde o návaznost na evropský seznam, který vešel v platnost už před několika lety. Pokoušeli jsme se včlenit do legislativy zdejší seznam pro Česko a teď jsem se od kolegy dozvěděl, že se to zřejmě nepodaří. Vždy proti tomu stojí ať už rybářská, nebo lesnická lobby, která chrání své ekonomické zájmy,“ říká terénní botanik.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím pátečním hostem. Petr Pyšek mluví mimo jiné i o lokálním přemnožení slonů a narušení biodiverzity v africké savaně.

autoři: Lucie Vopálenská , kte

Související