Na západě funguje jakási presumpce viny u politiků, říká k Ransdorfově kauze odbornice

16. prosinec 2015

Europoslanec za KSČM Miroslav Ransdorf má v poslední době hodně co vysvětlovat. Dnes bude o svém zadržení ve švýcarské bance vyprávět ve frakci Evropské sjednocené levice v Evropském parlamentu.

Švýcarská policie zadržela europoslance spolu se třemi Slováky minulý čtvrtek v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu. V celém dosud nejasném případu jde údajně o dědictví ve výši kolem 350 milionů eur.

„Zpravidla se europoslanci snaží, aby členská základna jejich frakcí byla čistá,“ uvedla v našem vysílání redaktorka časopisu Newsweek a odbornice na evropskou politiku Kateřina Šafaříková.

V opačném případě se snadno stávají jednoduchým terčem euroskeptického tisku, který dokáže být nemilosrdný, dodala.

Podle KSČM jde o privátní záležitost Miroslava Ransdorfa, a incident vůbec nesouvisí se stranickou politikou nebo výkonem jeho funkce.

V europarlamentu je to naopak. „Zejména na západě od nás platí jakási presumpce viny v případě politiků,“ tvrdí odbornice.

„U politika, který je zcela dobrovolně politikem, neexistuje jasné oddělení mezi soukromým a veřejným životem. Nese tudíž odpovědnost za své chování v jeho celistvosti,“ přiblížila pohled západu Šafaříková.

Ta se proto domnívá, že sdělení, že se Ransdorf ucházel o zprostředkování nebo snad měl být zprostředkovatelem jako soukromá osoba, ačkoli je europoslanec, v Evropském parlamentu nepostačí.

Je už ale jasno, co vlastně v curyšské bance stalo? „Z mého pohledu je to pořád poměrně zamotaný příběh,“ řekla novinářka.

„To podstatné v tuto chvíli je, že to není poprvé, co Miroslav Ransdorf spadl do podobně nešťastných okolností, ať už jde o poměrně pravidelné pití za volantem, a související dva případy, kdy srazil chodce na přechodu.“

Tehdy musel politik přistoupit k mimosoudnímu vyrovnání, čímž začala spirála exekucí na jeho dům a podobně, vysvětlila Šafaříková.

Ta pochybuje, že se veřejnost někdy vůbec dozví detaily kauzy. „Ale pro funkci pana Ransdorfa jako politika nebude samotné dění ve švýcarské bance až tak důležité,“ domnívá se.

„Důležité je, že europoslanec měl jakýsi zápis díky svému dřívějšímu chování. To, do čeho byl nyní ochotný se namočit, v podstatě jen potvrzuje, že je trochu nešťastným případem evropského politika,“ konstatovala Kateřina Šafaříková.

autoři: oci , bum
Spustit audio