Na vykopávkách sice občas respirátory nosíme, kletby faraonů se ale nebojíme, popisuje egyptolog Krejčí

20. duben 2022

„Kletba faraonů určitě nefunguje,“ myslí si Jaromír Krejčí, egyptolog z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a člen Mezinárodní asociace egyptologů. Sám byl při několika významných objevech. „A samozřejmě, že jsem cítil jakési rozechvění,“ popisuje v pořadu Hovory.

Když člověk sestoupí dovnitř pyramidy, do šachty až 25 metrů dlouhé, do které následně ústí pohřební komora, tak „vidí“ hlavně prach. „Toto prašné prostředí je dost nepříjemné a zároveň se tam mohou vyskytovat nějaké plísně a další mikroby, takže někdy respirátory opravdu nosíme. Kletby faraonů se ale nebojíme.“

Čtěte také

Před tím, než se do egyptského písku vůbec kopne, musí místní inspektor ministerstva pro památky a turismus vydat souhlas.

Stejně pak ministerstvo řídí uvolňování informací o nových objevech. „Je to jejich politika a my ji musíme respektovat – a taky to samozřejmě děláme,“ popisuje Krejčí. Všechny nálezy ale zůstávají v egyptských sbírkách, muzeích a skladech.

Do roku 1989 zasedala pravidelně společná komise, která rozhodovala, který objev či nález zůstane v Egyptě a který může vycestovat do Prahy. „Do té doby to bylo možné, ale pak proběhla vnitropolitická diskuse v egyptském parlamentu a tehdy také skončila možnost, jak k nám ,naše‘ nálezy dostat.“

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související