Na mateřské ujíždí profesní vlak rychle. Je těžké zůstat stejně sebevědomá jako dřív, popisují zakladatelky firmy Mumdoo

14. srpen 2023

„Mámy na mateřské často nemají prostředky a vhodné okolí k tomu, aby se mohly vrátit do práce dřív. Zaměstnavatelé nenabízejí zkrácené úvazky, pokud ano, pak je zas problém umístit do školky dítě před třetím rokem věku, protože kapacity jsou plné,“ popisuje strasti žen na mateřské Kristýna Cejnarová z platformy Mumdoo. Navíc dětské skupiny, které by mohly pomoct, se rozjíždějí pomalu. 

„Je tady mnoho externích faktorů, které jim do rozhodnutí vstupují, takže to není ani tak, že by žena nechtěla, ale aby mohla, má to těžké,“ dodává.

Můžete tu práci dělat z domova, nemusíte proto sedět v kanceláři, nepotřebujete na to nějaký nástroj, ale ten vlak nám velmi ujíždí.
Kristýna Cejnarová

„Myslím, že každá maminka nebo i tatínek si můžou vybrat svou cestu a náš projekt se snaží pomáhat té části populace, která se do práce zapojit chce. Jsou samozřejmě i maminky, kterým se doma líbí a vyhovuje jim to,“ doplňuje Lucie Bášová.

Obě se potkaly ve velké firmě, kde pracovaly po vysoké škole, záhy nato přišly do jiného stavu a kvůli podobným zážitkům se staly kamarádky – jedna má specializaci na korporátní produktový marketing, druhá je zaměřená na ten digitální, což jsou profese, které se dají dělat i doma přes počítač.

Čtěte také

„Na jednu stranu můžete tu práci dělat z domova, nemusíte proto sedět v kanceláři, nepotřebujete na to nějaký nástroj, na druhou stranu ten vlak nám velmi ujíždí,“ říká Cejnarová.

„Je to jeden z důvodů, proč jsme založili MumDoo – viděly jsme, jak je ten digitální marketing strašně rychlý obor. A když nejste v kontaktu nějaký ten rok, může se stát, že například sociální síť, která byla až dosud primární, najednou není. A vy vůbec nevíte, co se děje, takže je zásadní být u toho,“ doplňuje.

A pokud před mateřskou pracujete v oboru, který tak rychlý není, přesto je podle Bášové těžké zůstat stejně sebevědomá jako dřív.

,Naše‘ maminky bojují s vnitřním sebevědomím.
Lucie Bášová

„Kdybyste čtyři roky nebyli v práci, která se teoreticky nezměnila, je návrat těžký. ,Naše‘ maminky bojují s vnitřním sebevědomím,“ dodává s tím, že pokud na mateřské pracují alespoň na malém projektu, zvedne jim to kuráž k tomu, aby se do zaměstnání vracely sebevědomě.

Propojují tak matky na mateřské s firmami, které potřebují externí spolupráci na různých projektech.

„Pokud bych si měla vybrat, řeknu, že ale víc pomáháme maminkám než firmám. A vidíme to i samy na sobě – když člověk rovnýma nohama vletí do rutiny mateřství a jeden den je jako druhý, ani nevíte, co za den v týdnu je, tak možnost na něčem zajímavém pracovat znamená hned lepší pocit. Interně si děláme srandu, že jsme ,náhrada‘ za psychoterapeuty. Protože domácnosti jsou pak ve větší pohodě,“ dodává Bášová.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory, ptá se Naděžda Hávová. (repríza)

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související