Na bojovém umění wu-šu se mi vždy líbila bohatost, říká Petr Horníček, principál Losers Cirque Company

18. srpen 2021

Akrobat a principál souboru Losers Cirque Company Petr Horníček je mistrem republiky v čínském bojovém umění wu-šu, které je pro nás známější jako kung-fu. Inspirovaly ho čínské bojové filmy „Na začátku, ve čtrnácti letech, jsem v tom viděl to dobro a zlo. Když jsem večer usínal, tak jsem si představoval, jak jsem šaolinský mnich, jak trénuji v klášteře, ještě předtím musím několik dní stát před klášterem, než mne tak mniši pustí a začnou trénovat,“ popisuje. 

„Postupem času se mně ale na tom líbila bohatost. Dělí se to na vnitřní a vnější styly a vy si můžete vybrat, jakým jít, nebo taky dělat obojí,“ popisuje. Stylů je podle Petra Horníčka tisíce, každý čínský region navíc provozuje trochu jiný.

Čtěte také

„Tato bohatost mne na tom fascinuje dodnes. Oproti tomu má karate, taekwondo jen nějakých dvacet základních sestav,“ dodává.

Když ale jel do Číny wu-šu studovat, rázem vystřízlivěl:

„Nechci, aby to znělo nějak špatně, ale když jsem tam byl, tak jsem i viděl, jak se tam všechno ukazovalo za peníze. Ale taky jsem potkal spousty učitelů, hlavně když jsme pak studovali na univerzitě, kde to zas bylo jinak. Stejně jako když vidíte něco jako dítě a po dvaceti letech to vypadá jinak – tak to bylo u mne po x návštěvách Číny.“

Od wu-šu to pak byl krůček k novému cirkusu a skupinové akrobacii souboru Losers Cirque Company. Ještě předtím, zhruba před deseti lety, se Horníček dostal do finále soutěže Česko Slovensko má talent.

Tehdy se tam objevili dva mladí akrobaté, o kterých porota tvrdila, že se zrodily hvězdy. Jedním z nich byl i Petr Horníček.

Celý rozhovor najdete v audiu, ptal se Petr Vizina.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související