Na Babišovi mi nevadí dotace, ale bojím se, že bude mlčet, až se bude řešit migrace, říká Weigl z Klausova institutu

15. červen 2021

Přes třicet let spolupracuje Jiří Weigl s bývalým českým prezidentem a premiérem Václavem Klausem. Nyní je výkonným ředitelem jeho institutu. Ambici vstoupit do vysoké politiky nikdy neměl. Když mu Klaus nabídl funkci ministra, rozzlobilo ho to. „Zavolal mi do samoobsluhy, kde jsem zrovna nakupoval, a oznámil mi, že jsem horkým kandidátem na ministra financí a nelze tuto funkci odmítnout. Ale já jsem mu dokázal, že lze,“ vzpomíná na Plusu.

Přiznává, že své rozhodnutí nevstupovat do politiky nikdy nelitoval.

„Pokud jste vedle nejvyšší politiky takovou dobu a vidíte, co to všechno obnáší… Myslím, že řada lidí, kteří se do toho vrhají po hlavě, kdyby to věděli, by tento krok neučinili. Já jsem měl příležitost vidět to velmi zblízka a nikdy jsem netoužil po tom ztratit totálně soukromí, ztratit občanský život, dostat se do všech těch v uvozovkách šmelců, které tu politiku a dnes obzvlášť provázejí. Nikdy jsem toho nelitoval,“ konstatuje.

Čtěte také

Václav Klaus není v aktivní politice od roku 2013. V příští volbě prezidenta by si ho jako kandidáta ale Weigl dokázal představit.

„Pokud bude nabídka taková, jak se zatím o tom hovoří. Tedy lidé, kteří už o sobě nějak prohlásili, že kandidaturu zvažují – tak určitě Václav Klaus nabízí něco naprosto solidnějšího,“ míní a dodává:

„On nenabízí, že by do toho šel. Už deset let hlavou státu byl. Ale stále se na něho obrací spousta lidí s tím, že zažívají frustraci a zoufalství, a vyzývají ho, že je potřeba něco udělat. Aby zvážil, pokud se nenajde žádný skutečně vážný kandidát, aby do toho šel.“

Audit nemá EU dlouhá léta sama

Premiéra Andreje Babiše (ANO) by Weigl prý považoval za vážného kandidáta, přesto míní, že by i v takovém případě měl jít Klaus do boje. „Hnutí ANO není můj šálek čaje. Pana Babiše respektuji, ale to neznamená, že si myslím, že je to kandidát celého národa,“ vysvětluje.

Čtěte také

S prohlášením některých politiků, že je rezoluce europarlamentu o Andreji Babišovi ostudou pro Česko, se neztotožňuje.

„Pokud vím, audit nemá Evropská unie dlouhá léta sama, neprošlo auditem hospodaření Komise a tak dále. To je jedna věc. Druhá věc, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, taková postava mezinárodní politiky, stále bojuje s různými žalobami a stíháními. Tyto věci se do politiky tahají a je to problematické,“ připomíná.

Dotace jsou podle Weigla špatné v každém případě a neměl by je čerpat nikdo. „Mně ani tak nevadí to, jestli Andrej Babiš čerpá dotace jako velkopodnikatel, a ne jako malopodnikatel. Mnohem horší je podle mě skutečnost, že velkopodnikatel je daleko zranitelnější v politice než politik, který za sebou nemá hospodářské impérium. Protože má daleko více soukromých zájmů a je možné na něj tlačit daleko efektivněji než na běžného politika,“ naznačuje.

Mě z židle zvedá, že premiér bojuje proti migrantům, a až se bude schvalovat jednotná azylová politika, obávám se, že bude mlčet.
Jiří Weigl

Téma dotací jako takové ho proto ze židle nezvedá. „Mě z ní zvedá něco jiného. Třeba že pan premiér bojuje proti migrantům, a když přijde na lámání chleba, až se bude schvalovat jednotná azylová politika, obávám se, že bude mlčet. Mimo jiné proto, že zájem jeho impéria převáží nad jeho proklamovaným politickým postojem tady u nás,“ vysvětluje  bývalý kancléř.

Kauze Vrbětice nerozumím

Weigl v rozhovoru s Barborou Tachecí také přiznává, že nerozumí kauze Vrbětice.

„Nerozumím tomu, co se tam stalo. Nerozumím tomu, co se tam dělo za transakce za obchody, jaké služby tam všechny byly. A nechápu, proč to vypuklo. Proč si to naše vláda načasovala právě takto, tímto způsobem. A nerozumí tomu spousta lidí, včetně našich spojenců evidentně, jejichž reakce byla naprosto rezervovanější, než všichni čekali,“ uvádí.

Čtěte také

Myslí tím i reakci Severoatlantické aliance, která podle něj reagovala stejně jako Evropská unie. „Kdyby si toho vůbec nikdo nevšiml, byl by to asi absolutní skandál. Ale představa, že naši spojenci budou postupovat stejně jako v případě Velké Británie a Sergeje Skripala, k tomu absolutně nedošlo,“ připomíná a pokračuje:

„Evidentně jsme netrefili dobu. Protože, když se podíváte, co se dnes geopoliticky nějak děje, tak zřejmě Spojené státy, Západní Evropa velmi stojí o lepší vztahy s Ruskem. Protože se zdá, že rivalita s Čínou skutečně začíná dosahovat úrovně studenoválečnické a Západ evidentně nechce Rusko vtlačit do čínské náruče. Stál by o to, aby Rusko bylo nějakým minimálně neutrálním partnerem Spojených států i západní Evropy. Takže toto naše vyhrocení vztahů se trošku míjí se současnými zájmy jak americké administrativy, tak německé zahraniční politiky, která určuje Evropu,“ myslí si výkonný ředitel institutu Václava Klause a bývalý hradní kancléř Jiří Weigl.

Celou Osobnost Barbory Tachecí si můžete poslechnout ze záznamu.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.