Veřejná debata u nás nezažívá nejlepší roky, myslí si Weigl z Klausova Institutu

15. leden 2020

Ekonom, arabista a orientalista Jiří Weigl je autorem publikací tematicky široce rozkročených od migrační krize po osobnost Otto von Bismarcka. Takový zájem dobře vyhovuje potřebám organizace, kterou zastupuje. Institutu Václava Klause, ve kterém zastává aktuálně roli výkonného ředitele.

Čtěte také

„Mým celoživotním koníčkem je historie. Nikoli pouze orientální, ale i dějiny obecné, evropské a i dějiny naší země. Témata, která se týkají současných událostí, jsou i předmětem zájmu našeho Institutu. Hledáme historická témata, výročí či postavy, které mají co říci k dnešku. Ovšem nepublikujeme jen texty a články, pořádáme také semináře, konference a tak dále. Čili práce Institutu není čistě vázána na osobnost bývalého prezidenta,“ poznamenává host Hovorů.

Weigl zmiňuje tzv. public policy, tedy šíření názorů, která hýbou politickým životem zastáváním určitých hodnotových postojů a jejich prosazováním pomocí médií.

„Je to čím dál těžší. Dnes dominují jiné názory, než které prosazujeme, a myslím, že veřejná debata u nás nezažívá nejlepší roky. Naopak jsou tendence diskuzi omezovat a trvat na jediném přijatelném postoji,“ říká.

Zemana jsem odmítl

Jako hradní kancléř bývalého prezidenta Klause se Weigl stal svědkem i součástí určité éry Pražského hradu. Podle svých slov, když ve funkci končil, obával se, že se mu bude po výjimečném místě stýskat. Nestalo se.

Pracovní nabídku následujícího prezidenta Miloše Zemana odmítl, nicméně je rád, že se zúčastnil tolika událostí, na které se, jak říká, jen tak nezapomíná.

„Rád vzpomínám na řešení zdánlivě fatálních problémů, jako byla například otázka vlastnictví katedrály sv. Víta. Vzpomínám na hektické okamžiky návštěv amerických prezidentů, které jsem zažil tři, včetně summitu Medveděv – Obama. I pohřeb prezidenta Václava Havla, který také probíhal v naší režii. Byla to událost, která, myslím, nebude mít obdobu. Z hlediska významu osobností, které na ni přijely,“ uzavírá výpočet.

Poslechněte si celé Hovory Davida Šťáhlavského. Dozvíte se více o běžném chodu Institutu Václava Klause i drobné zajímavosti týkající Weiglovy desítky let trvající spolupráce s někdejším prezidentem, který od svých podřízených očekává i nadále oslovování 'pane prezidente'.

autoři: David Šťáhlavský , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.