Karel Barták: Evropský parlament ostře vyčetl Babišovi střet zájmů a vyzval k ukončení dotací pro Agrofert

11. červen 2021

Evropský parlament odsoudil střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a vyzval ho, aby se buď zbavil Agrofertu, nebo ho odstřihl od veřejných peněz, nebo podal demisi. Evropskou komisi požádal, aby dál důkladně vyšetřila zneužívání evropských peněz v Česku kvůli zmíněnému střetu zájmů, a českou vládu vyzval, aby se důsledně držela práva a nesnažila se krýt Babišovo počínání.

Pro nezávaznou rezoluci hlasovalo 505 europoslanců, 30 bylo proti a 155 se hlasování zdrželo. Parlament tak navázal na auditní zprávu Evropské komise a vrhl další stín na Českou republiku, která se kvůli počínání svého premiéra jeví politikům i veřejnosti ve zbytku Evropy stále více jako země, kde není plně respektována vláda práva, protože její úřady postupují vůči střetu zájmů premiéra mimořádně shovívavě.

Čtěte také

Ačkoli usnesení nemá žádné přímé právní důsledky, Evropská komise k němu bude jako vždy zcela jistě přihlížet – ať už při vymáhání plnění závěrů prvního auditu, nebo při formulaci další připravované auditní zprávy, tentokrát o využívání zemědělských dotací Agrofertem.

Pro Andreje Babiše je to špatná zpráva, podobně jako nový český zákon o koncových vlastnících firem. Těžko si totiž představit, že by Agrofert dosáhl za těchto okolností snadno na další veřejné peníze, které jsou přitom pro tento holding životně důležité.

Babiš tedy bude muset hledat řešení, protože zapírání už nebude stačit. Nejen pro něj, ale pro kteréhokoli jiného politika bude napříště platit, že podniky jimi vlastněné nedosáhnou na žádné dotace z veřejných zdrojů – a média nesmějí tito lidé vlastnit vůbec.

Údiv a konsternace

Parlamentní rezoluce ostatně vyzývá Evropskou komisi, aby se postarala, že Agrofert nedostane ani euro z nového sedmiletého evropského rozpočtu nebo z fondu obnovy určeného k nápravě ekonomiky po covidové pandemii, dokud se Babišův střet zájmů nevyřeší.

Čtěte také

A vedle toho ještě konkrétně kritizuje skutečnost, že Babiš vlastní sdělovací prostředky, což ve většině normálních demokratických zemí prostě není možné.

Není vůbec obvyklé, aby se Evropský parlament takto staral o počínání předsedy vlády členské země. Svědčí to o tom, že zatímco v Česku může Babišovo chování připadat spoustě lidí normální, v očích velké většiny evropských zákonodárců je nepřípustné a za čárou.

Na Českou republiku tak stále více padá podezření, že pokud to toleruje, nebude na tom asi moc dobře s dodržováním a prováděním vlády práva. Kvůli miliardáři v čele vlády se umocňuje v Evropě rozšířený dojem, že Česko sice není na štíru s právním státem jako Polsko nebo Maďarsko, ale že se jaksi sune stejným směrem.

Karel Barták

Tento punc jakési „divnosti“ ještě posílil sám Agrofert, který vpředvečer hlasování části europoslanců poslal na sociálních sítích vzkazy, aby se zamysleli, protože žádný střet zájmů není. Tento postup vyvolal mezi zákonodárci něco mezi údivem a konsternací. Tím spíš, že jak premiér, tak Agrofert nadále tvrdí, že jeden s druhým nemají nic, ale vůbec nic společného.

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu

autor: Karel Barták
Spustit audio