Lída Rakušanová: Evropský parlament v ofenzivě

11. červen 2021

Rezoluce Evropského parlamentu, odsuzující střet zájmů českého premiéra a vyzývající orgány Unie a především české úřady, aby zajistily rozdělování evropských dotací v souladu s pravidly, není právně závazná. Je ale zřetelným signálem, že situace, kdy má premiér z titulu své funkce vliv na rozdělování dotačních peněz z a přitom má jako jediná osoba přímý finanční prospěch z koncernu, který těch dotací spolyká v celé České republice zdaleka nejvíc, je naprosto neudržitelná.

Ba co víc, do roku 2014, kdy se Andrej Babiš (ANO) stal ministrem financí, jehož ministerstvo evropské dotace udělovalo a zároveň kontrolovalo jejich využití, si v Bruselu nejspíš něco tak absurdního nedovedl nikdo ani představit. Obdobně jako tam asi nikdo nepředpokládal, že by Maďarsko a Polsko mohly začít směřovat k autoritářským vládám a tunelovat samotné základy právního státu.

Čtěte také

Nová opatření, která mají zneužívání evropských fondů zabránit, přijal Evropský parlament už v srpnu 2018. Jde přitom o opatření, která nejsou směrnicí, ale nařízením. A jako taková jsou závazná pro celou Unii, pro všechny veřejné orgány, firmy i osoby. Evropské právo má v tomto případě přednost před právem národních států.

Pokud jde o Česko, provedla Evropské komise mezitím audit a vyzvala Prahu, aby střet zájmů odstranila a do budoucna zajistila dodržování pravidel. Jinak nelze vyloučit ani pozastavení dotací z bruselské pokladny.

Blind Trust

Tohle všechno Andrej Babiš velmi dobře ví. A přesto se nepřestává odvolávat na to, že své impérium přece v souladu s českým zákonem z roku 2017 zaparkoval ve svěřenských fondech, takže jakýpak konflikt zájmů.

Čtěte také

Už nedodává, že v civilizovaném světě odevzdává podnikatel ve chvíli, kdy se stane politikem, své firmy sice také do svěřenského fondu, ovšem do takzvaného blind trustu, kde nad svým majetkem nemá vůbec žádnou kontrolu a ani neví, jakým způsobem je spravován. Příznačné je, že v Česku se právníci dodnes přou, zda je takový „slepý“ svěřenský fond kompatibilní se zdejší právní soustavou.

Na politické scéně rozpoutal Andrej Babiš mezitím hru s ohněm a s blížícími se volbami přikládá pod kotel. Sekundují mu prezident Miloš Zeman, Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM) a samozřejmě Babišovi věrní jak v českém, tak v evropském parlamentu.

Lída Rakušanová

Ti všichni interpretují stanovisko Bruselu jako útok na národní suverenitu České republiky. A navozují atmosféru, že nás Brusel už zase poručníkuje. Je to ten nejsnadnější způsob, jak v obyvatelstvu nabudit emoce na úkor rozumu. Manipulace je to krajně nezodpovědná. Zbývá jen doufat, že jim tuhle návnadu veřejnost nespolkne.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio