Můžeme cestovat, otevře se i většina obchodů mimo nákupní centra. Co všechno vláda rozhodla?

24. duben 2020

Skupiny lidí, které se mohou shromažďovat, se ze dvou rozšiřuje na až 10 osob. V pondělí 27. dubna se pak otevře většina obchodů mimo nákupní centra.

Kabinet dál schválil rychlejší rozvolňování opatření přijatých proti šíření koronaviru. Už v pondělí 27. dubna se otevře většina obchodů mimo nákupní centra. Všechna opatření ministerstva zdravotnictví pak budou vydána znovu, tedy jako krizová opatření vlády podle krizového zákona. Kabinet tak reaguje na čtvrteční rozhodnutí soudu, který dosavadní opatření s platností od pondělí zrušil.

Čtěte také

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kabinet rozhodnutí soudu respektuje, ale podá proti němu kasační stížnost. 

„Městský soud nikterak nezpochybňuje záměr ministra zdravotnictví z hlediska obsahu, ale zpochybňuje to, že jsme je vydali podle zákona o ochraně veřejného zdraví, a ne podle krizového zákona. Z našeho pohledu by o tom měl ještě rozhodovat Nejvyšší správní soud. Měl by věc posoudit, protože to není skutečně jednoznačné,” řekl doslova.

Uvolněním zákazu volného pohybu osob tak de facto znamená, že už Češi mohou vycestovat a hranice přestávají být uzavřeny. Po návratu se ale budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo nastoupit dvoutýdenní karanténu. Jiná pravidla budou platit pro pendlery.

„U pendlerů je to jiná věc. Tam je možné, aby absolvovali test každých 14 dní. To znamená, že budou smět překračovat hranice každý den, tak jak to pendleři dělají. Ale taky bude muset každých 14 dní absolvovat test na covid 19,“ řekl Vojtěch.

Bohoslužby, knihovny a zoo

Kabinet zároveň o celých 14 dní urychluje plán uvolňování opatření přijatých proti šíření koronaviru. Už v pondělí se otevře většina obchodů mimo nákupní centra, uvedl šéf resortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Čtěte také

„Současně uvolňujeme posilovny a fitness centra, ve specifickém režimu, současně uvolňujeme bohoslužby do 15 osob, knihovny a zoologické zahrady,“ řekl Havlíček.

Další opatření se mají uvolnit 11. května, kdy se například otevřou zahrádky hospod, kadeřnictví nebo nákupní centra. „Za předpokladu, že se bude vyvíjet epidemiologická situace dobře a že budou naplněny specifické hygienické podmínky, tak jsme připraveni spustit i provozovny v nákupních centrech. Současně i provozovny nad 2 500  i mimo nákupní centra.“ V poslední fázi, tj. 25. května, by se měly otevřít i vnitřní prostory restaurací, hotely nebo divadla.

Víc si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související