Mrtvé ticho normalizace v živém éteru stanice Český rozhlas Plus

26. duben 2013

Již tuto sobotu odstartuje ve vysílání Českého rozhlasu Plus zcela unikátní cyklus Ozvěny normalizace. Posluchači se každou poslední sobotu v měsíci v pořadu Historie Plus budou moci vrátit do 70. a 80. let minulého století. Právě tato etapa naší historie dodnes vzbuzuje vášnivé diskuse.

Historik Jan Křen nazval tuto dobu jako tzv. mrtvé ticho. Unikátní cyklus Ozvěny normalizace se navrací k jádru normalizace. Jedná se o návrat k něčemu, co můžeme nazvat normálním? Anebo naopak návrat k nenormálnosti?

Autorka a moderátorka pořadu Ivana Denčevová bude v každém z dílů pořadu hledat odpovědi na tyto otázky společně se dvěma historiky, kteří jsou současně úspěšnými akademiky a vysokoškolskými učiteli. Prvním z nich je Michal Stehlík, děkan Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. Zabývá se represivní složkou komunistického režimu. Na fungování a roli tehdejšího státu se naopak zaměří druhý host Michal Pullmann, ředitel Ústavu hospodářských a sociálních dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Cyklus nabídne zajímavé dobové dokumenty a archivní ukázky doplněné originálními stručnými dramatizacemi, které zpracovávají studenti divadelní vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pod vedením Dany Jaré. Scénáře vznikaly na podkladu uměleckého ztvárnění z vyprávění pamětníků.

První díl zazní na vlnách Českého rozhlasu Plus již tuto sobotu 27. dubna od 21.10 v pořadu Historie Plus.

autor: Silvie Ulrichová
Spustit audio