Moderní liberální levici, jak si ji představujeme z 20. století, tu nikde nevidím, tvrdí badatel Schovánek

3. leden 2020 12:30

Badatel a bývalý pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek šířil před rokem 1989 samizdat, 30 let po převratu se soustavně věnuje odhalovaní zločinů komunistického režimu. Mimo jiné svědčil u slovenského soudu v kauze Babišovy spolupráce s StB.

Andrej Babiš je bývalý člen komunistické strany, spolupracovník StB, člen nomenklatury. Hnutí ANO se vyprofilovalo zprava od ODS, přes střed až k sociální demokracii a KSČM. Vyluxovalo celé politické spektrum s jediným heslem: dejte mi moc a já to zařídím. Oni se vlastně ani nenamáhají mít nějaký program,“ komentuje osobnost a působení premiéra.

Čtěte také

O rozvrstvení pravolevého spektra pak říká: „Nevím, jestli tady existuje nějaká moderní liberální levice. Možná Piráti by se tak dali nazvat. Sociální demokracie je zkostnatělá parta strejců, kterým nemůže už věřit vůbec nikdo. U SPD je jedno, jestli jsou fašizoidní, nebo jsou extrémně nalevo.“

Tristní situaci dekomunizace v České republice, fakt, že bývalí příslušníci StB pobírají mnohem vyšší důchody než jejich oběti, a především neochotu soudit viníky komunistického režimu host Osobnosti Plus komentuje spíše skepticky:

Nepodezříval bych konkrétní soudce, že jsou zapojeni do určité mafie. Situace je spíš taková, že to všem vyhovuje a nikomu se tím nechce zabývat.“

Soudci neznají předpisy

Schovánek zmiňuje vlastní zkušenost, kdy soudce prokázal jasnou neznalost reálií postupů Státní bezpečnosti. Je to stav, ve kterém jsme: soudci neznají předpisy, nerozumí registraci a mám pocit, že se o to ani příliš nesnaží. Vynikající práci v tom odvádí poslanec za ODS Pavel Žáček a historik Petr Blažek,“ myslí si.

Žáček s Blažkem vydali v kontextu vyrovnání se s minulostí knihu o počátcích sovětské tajné policie, ale ne v rámci Ústavu pro studium totalitních režimů. ÚSTR ji byl ochoten vydat, jen když tam nebude jméno Pavla Žáčka, což je absurdní,“ tvrdí Schovánek.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pátečním hostem.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.