Módě kokainu stojí v cestě bariéry: zpoždění trendů, vysoká cena a český pervitin, říká Jiří Presl

25. leden 2019

Zakladatel střediska léčby drogových závislostí Drop In Jiří Presl říká, že nejlepší prevencí i pomocí je pro každého rodina.

Velmi nebezpečná je hyperprotektiva rodičů, kteří se snaží své děti uzavírat a zachraňovat. Dítě má přirozenou tendenci utíkat z takového světa, osamostatnit se a hledat si vlastní prostor,“ vysvětluje.

Jiří Presl vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, poté se věnoval nejprve psychiatrii obecně a posléze psychiatrii orientované na problematiku návykových látek. Od roku 1982 do roku 1992 vedl pražské Středisko drogových závislostí Fakultní nemocnice II., v roce 1991 spoluzakládal nadaci Drop In, v jejímž terapeutickém a preventivním středisku nyní pracuje.

Drahý kokain a český pervitin

Lékař komentuje rozmach užívání kokainu, který patří mezi stimulační drogy.

„Je to v Česku veliká móda, zbržděná dvěma faktory. Zaprvé k nám trendy ze Západu přicházejí se zpožděním, druhou bariérou je fakt, že je kokain velmi drahá záležitost. Jeho doprava do Evropy je komplikovaná a jeho cena s každou překonanou hranicí adekvátně stoupá,“ říká a upřesňuje, že jeden gram kvalitního čistého kokainu přijde na dva tisíce korun a i více.

Nejlepší prevencí drogové závislosti je rodina.
Jiří Presl

„Další faktor je přirozená bariéra klasického českého pervitinu, který patří také mezi stimulační látky, má obdobné účinky, ale na rozdíl od kokainu se vyrábí u nás a je až o polovinu levnější,“ dodává Presl.

S klienty sestupuji do temné díry, říká Jeroným Klimeš

Jeroným Klimeš, psycholog

Jeroným Klimeš se věnuje psychologii rodiny, párů a církevně-pastorální psychologii. „Když za mnou přijde pár, ptám se, o co se hádá. Pokud se partneři hádají o politiku, je to známka toho, že jsou v pohodě,” říká.

Strukturování času

Podle odborníka nelze dát rodičům univerzální radu, jak své dítě uchránit před drogami. „Je to velmi individuální záležitost. Záleží na tom, jak celá rodina funguje, jak se k sobě její členové chovají, o jaké dítě jde a na mnoha dalších faktorech.

Je dobré dítěti strukturovat od úplného dětství volný čas. Ne mu nařizovat jeho náplň, ale sledovat každou jiskérku a podporovat ho v tom, co ho baví, jak jen to jde. Je jedno, o co jde. Veslování, hra na klavír, cokoli. Důležitá je vnitřní hodnota činnosti. Není nic lepšího, než když se dítě od raného věku dostane do prostředí, v němž může hledat tyto vnitřní hodnoty,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se, jakou má Jiří Presl osobní zkušenost s kokainem, ale také o vztahu sociální demokracie a Drop Inu.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.