Mobil nám v budoucnosti možná dobije blesk

9. říjen 2013

Vědci z britské Univerzity v Southamptonu začali ve spolupráci s firmou Nokia zkoumat možnost, že by nám prudké atmosférické výboje v okolí mohly bezdrátově dobíjet akumulátory mobilních telefonů. Teoreticky by tedy mohlo být možné dobít si akumulátor i během bouřky.

Na Univerzitě v Southamptonu existuje přední světová blesková laboratoř, zabývající se zkoumáním jevů, které nastávají při podmínkách vysokého napětí (Tony Davies High Voltage Laboratory). Vědci vyvolali ve své laboratoři umělé výboje, které parametry poměrně přesně připomínaly přírodní blesky. Vystavili pak tomuto jevu běžný mobil typu Nokia Lumia 925. Ovlivnění elektrických obvodů mobilu nastalo bezdrátově, na vzdálenost několika metrů od umělého blesku.

Vědci při tomto experimentu získali zavedením střídavého proudu do speciálního transformátoru napětí o velikosti 200 tisíc Voltů. Toto napětí zároveň nechali vybít přes 30 centimetrů širokou vzduchovou mezeru. V okolí aparatury vzniklo vysoce nestacionární elektromagnetické pole. Tento nárazový elektromagnetický signál byl posléze bezdrátově zachycen druhým transformátorem, umístěným poblíž a zaveden do elektroniky mobilu. Podle vědců si nabíjecí obvody mobilu celkem dobře poradily s velmi chaotickým a prudkým signálem, stabilizovaly ho a jeho akumulátor dokonce přitom získal jistou energii.

Zdroje: Phys.Org, T3, Mashable

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio