Mladí mají blíž k levici. Chápu to, ale radost z toho nemám, říká Zdeněk Pohlreich

23. leden 2019

Zdeňka Pohlreicha znají především diváci televizního pořadu Ano, šéfe!, který následovala řada dalších gastroshow. Dnes se ale šéfkuchař věnuje výhradně svým pražským podnikům Café Imperial, Divinis a Next Door a kariéru moderátora opustil.

Z televizní obrazovky Pohlreich odešel po deseti letech a svého rozhodnutí nelituje. „Od té doby žiji jiný život. Mám více volného času, nejezdím 60 tisíc kilometrů za rok a je spousta dní, které mohu trávit s rodinou nebo po svých hospodách,“ říká.

Šéfkuchař a moderátor Zdeněk Pohlreich po vyučení a krátké praxi emigroval v roce 1989 do Nizozemí, z něhož po obdržení povolení odjel do australského Adelaide. Začínal jako sous-chef v restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejné pozici v Praze v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. Od roku 2010 provozuje Café Imperial a Divinis. Je ženatý a má jednoho syna.

Patří to k věku

K práci a morálce v kuchyni má šéfkuchař velmi pragmatický přístup. Několikrát se vymezil vůči mladým, levicově smýšlejícícm lidem. „Hromady těch, kteří se vyjadřují k dění a mají ambici někomu radit, nic o věcech nevědí. Logicky to patří k věku. Mladí lidé mají blíž k levicovému myšlení než k tvrdé práci a k tomu být zticha. Chápu to, radost z toho ale nemám a nemůže ji mít nikdo,“ říká a dodává:

„Šílená představa je, že všichni budou žít zadarmo. Ti, kteří mají dluhy, je nebudou platit a další podobné vynálezy, které vymysleli. Celkově se ale o politice nechci bavit. Nemá to smysl.“

Maturita je podružná věc. V kuchyni mě zajímá, co kuchař ukáže a co umí.
Zdeněk Pohlreich

Praxe, praxe, praxe

Podle Pohlreicha je vzdělávání v oblasti gastronomie v Česku nepružné a systém výchovy nových kuchařů nefunguje. „Tahají se do toho věci, které s řemeslem nesouvisejí, například maturita. Nechápu, proč má číšník maturitu z matematiky a učební obor na tři roky. Tito lidé se potřebují naučit vše potřebné o surovinách, o tom, jak je zpracovat, hygienické zásady, počítat a potom už jen praxe, praxe a praxe,“ uvádí.

Vláda nabírá stále více úředníků. Smršťuje se veřejný sektor, říká ekonomka Šichtařová

Markéta Šichtařová, ekonomka, manažerka a podnikatelka

Ekonomka Markéta Šichtařová patří mezi přední české úspěšné podnikatelky a manažerky. Ke vztahu mužů a žen na pracovišti se může vyjádřit z pozice ženy zastávající roli lídra. „Feministka pro mě není jako feministka. Samozřejmě se mi líbí emancipace a rovnoprávnost. A mimochodem si ji také sama dostatečně užívám,“ říká.

„Sám maturitu nemám a také žiji. Když si budu vybírat někoho do kuchyně, zajímá mě, co umí a co mně ukáže,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Zdeněk Pohlreich vysvětlí, jaký má dnes přístup k práci, jaké jídlo jedl jako malý, nebo jaký televizní formát by ho v budoucnosti ještě bavilo moderovat.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související