Ministr školství se tváří, že se ho zdravotní otázky netýkají, kritizuje zmatky při začátku školy Bartoň z Pirátů

31. srpen 2020

V úterý začíná nový školní rok, výuku mají provázet přísná hygienická pravidla. „Vláda zajistila manuál pro rodiče a žáky a zajistila schválení zákona o dálkovém vzdělávání. Byť obojí je prvním krokem a do dokonalosti to má daleko. Věřím, že ministerstvo školství bude ještě pokračovat a doladí, co chybí,“ říká v Pro a proti na Plusu poslankyně a místopředsedkyně sněmovního školského výboru Kateřina Valachová (ČSSD). 

Poslanec a místopředseda stejného výboru Lukáš Bartoň (Piráti) v Pro a proti chválí ministerstvo školství, že připravilo metodiku. „Ale už chybí spolupráce a komunikace s ministerstvem zdravotnictví, které dělá plošná opatření, která neodpovídají semaforu.“

Čtěte také

„Rodiče nezajímá, co nařídilo ministerstvo školství a co zdravotnictví. Potřebuje mít jasno, co má dát dítěti sebou, jaká pravidla platí... Není možné, aby školy čekaly na vyjádření krajské hygienické stanice, jak a kde se mají nosit roušky. Aby semafor fungoval, tak školy musí dopředu vědět, jaká opatření kdy platí,“ tvrdí Bartoň.

Naráží tím mimo jiné na páteční zařazení Prahy do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy podle epidemiologického semaforu. To by mělo znamenat přísnější bezpečnostní opatření, hygienici je ale zatím v metropoli nenařídili

Věřím, že ministr školství Plaga nedělá teď nic jiného, než že řeší, aby Pražané věděli, co se bude zítra ve školách dít.
Kateřina Valachová

Valachová, jejíž strana je součástí vládí koalice, upozorňuje, že sama se od začátku koronavirové krize snaží o komunikaci sněmovního výboru napříč politickým spektrem.

„Nabízíme i pomoc panu ministru školství. Všechny tři sněmovní výbory  školský, zdravotní a sociální – by se měly spojit, protože škola není jen o vzdělávání, ale i o fungování rodin,“ říká a dodává, že jde také o bezpečnost učitelů a dětí. Ministrem školství je Robert Plaga (ANO).

Valachová souhlasí také s tím, že současná pravidla nejsou dokonalá. „Ale nejsem opatrovník ministra školství,“ dodává s tím, že proto vyvolá společné zasedání sněmovních výborů, aby se nejasnosti v pravidlech pro školy vyjasnily.

Ministr Plaga se tváří, že zdravotní otázky se ho netýkají, ať si to veřejnost vyřídí s ministrem zdravotnictví. Takhle to ale nejde brát.
Lukáš Bartoň

„Odpovědnost nese vláda jako celek,“ reaguje Bartoň. „Je na premiérovi, aby se ministři zdravotnictví a školství domluvili a vše veřejnosti komunikovali přehledně. Sněmovna ale teď řeší problém, který měla řešit vláda. Ta má přijít s komplexním řešením, ne aby se scházely sněmovní výbory a řešily problémy za vládu.“

Poslanec dodává, že Česká pirátská strana byla a je ve věci aktivní. „Ale je tu bohužel velká bariéra ze strany ministerstva školství, které nechce poslouchat,“ konstatuje Lukáš Bartoň.

„Věřím, že dáme na výboru hlavy dohromady a nejpozději do 14 dnů tu zpětnou reakci ze strany rodičů odpracujeme. Nejde o to se kritizovat, ale společně to odpracovat,“ shrnuje Kateřina Valachová (ČSSD).

Poslechněte si audiozáznam celé debaty.

Spustit audio

Související