Mimořádná doba žádá mimořádné prostředky – dotace i tresty, říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Rafaj

3. duben 2020

Vláda schválila tzv. kurzarbeit, který má pomoci zaměstnancům i zaměstnavatelům a zabránit tak propouštění. Státní příspěvek má podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí do konce dubna stát 30 miliard korun.

Stát uhradí až 80 % mzdy lidem ve 14denní karanténě a zaměstnancům zavřených provozů, a to až do výše 39 tisíc korun. 60 % mzdy pak stát proplatí v případě firem, které postihl pokles poptávky nebo nedostatek surovin.

Čtěte také

Schválení kurzarbeitu oceňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj, jde prý o první opatření, které skutečně „sanuje škody“. Souhlasí s tím i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, dodává ale, že by nemělo zůstat jen u něj.

„Musí být zabezpečeno financování firem a bankovní opora. Je zřejmé, že zaměstnavatelé teď nepropouštějí proto, že je tam jasná podmínka, že se tato podpora nevztahuje na lidi ve výpovědi,“ uvádí Středula.

Oceňuje postup ministerstva práce a sociálních věcí, bohužel se ale nepodařilo včas pomoci například společnostem v cestovním ruchu, které navíc v nejbližší době čekají další problémy.

„Mimořádná doba žádá mimořádné prostředky – nejen v podobě dotací, ale i trestů. Rozhodně nechceme trestat firmy, které udělají administrativní chybu, ale když to někdo bude chtít zneužít, tak by tresty měly být mimořádné,“ podotýká Rafaj.

Čtěte také

Středula k tomu dodává, že firma, která zneužije situace v době krize, by se měla ocitnout na černé listině, aby nemohla využívat ani další výhody.

Evropská opatření

Kurzarbeit podporuje i Evropská komise a členským zemím nabízí až 100 miliard eur. „Plánuje si je půjčit na finančních trzích, ale protože nemá čím ručit, mají garance dobrovolně poskytnout členské státy,“ přibližuje analytik Českého rozhlasu Filip Nerad.

„Systém kurzarbeitu se osvědčil už při finanční krizi před 10 lety, takže mám dojem, že shoda se najde,“ dodává s tím, že členské státy takové opatření nejspíše přijmou.

Komise také uvolnila pravidla pro využívání evropských prostředků, státy budou moci volně převádět peníze z jednoho programu do druhého a nebude nutné spolufinancování. „Ursula von der Leyenová ve čtvrtek prohlásila, že každé dostupné euro musí jít na řešení krize,“ uzavírá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.