Miloš Rejchrt: Adventu sluší svíce

2. prosinec 2015
Glosa

Naštvané matky spolu s Blokem proti islámu svolaly na sobotu podvečer pochod na Staroměstské náměstí, aby daly najevo svůj odpor proti odbourávání křesťanských tradic v Evropě. A doporučily vzít s sebou svíčku, aby v případě, že strom nebude kvůli obavám z teroristických útoků slavnostně osvětlen, svítilo tam alespoň něco.

Když účastníci asi padesátičlenného průvodu došli k cíli, strom už vesele zářil, spolu s ním i prodejní stánky, nasvícené 20 tisíci diodových svítidel, jak jsem se dočetl. Na vlastní oči jsem to ale neviděl a neuvidím, Staroměstskému náměstí se totiž v adventní době důsledně vyhýbám.

Po přečtení zprávy o výkonnosti osvětlovacích prvků na letošním vánočním stromě se moje sympatie paradoxně přiklonily spíše na stranu matek.

Ne proto, že byly naštvané a ještě méně proto, že se druží s Blokem proti Islámu, nýbrž proto, že nesly s sebou svíčky a lucerničky. Tato svítidla k adventu patří, zatímco sofistikované umělé osvětlení a komerční mumraj k adventu nepatří.

Advent je přece doba postní, kdy se máme oprostit, ztišit, omezit i silné smyslové vjemy, však v kostele se z toho důvodu při mši vynechává slavné Gloria. Diodová osvětlovací technika na větvích jehličnanu žádnou součástí křesťanské tradice není. A předvánočním hudební smog, linoucí se z reproduktorů, teprv ne.

Ostatně ani zpěv koled, k němuž, milé naštvané matky, vyzýváte, není v souladu s církevní tradicí: koledy se mají zpívat až po Narození Páně. Do té doby bychom měli zůstat u zpěvů rorátních. Ty ale zná jen málokdo.

Z toho plyne, že naše křesťanské tradice víc než boj na jejich obranu potřebují naši obeznámenost s nimi, přijetí a spojení s naším současným životem. To ale je někdy hodně složité a namáhavé.

Zkusme to tedy tam, kde je to snadné a ujměme se pro začátek tradice adventního věnce. Však stačí chvíli hledět na tichý plamínek svíčky, abychom znovu objevili starou pravdu, že lepší je rozžehnout světélko než být naštvaný a žehrat na tmu.

autor: Miloš Rejchrt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.