Miliardy za Novu

17. březen 2003

Deset miliard korun určitě nejsou drobné a není tedy divu, že politici o víkendu přemýšleli, jak zareagovat na výrok londýnské arbitráže ve sporu mezi společností CME a Českou republikou.

Problémy mají politici hned dva. Najít miliardy, které je třeba zaplatit za to, že stát neochránil investici CME do televize Nova, a najít viníka, který jednoho každého občana připravil o tisícikorunu. Peníze si stát zřejmě půjčí a viníka se pravděpodobně pokusí najít navrhovaná poslanecká vyšetřovací komise. Vzhledem k tomu, že každým dnem narůstá pohledávka CME o dva milióny, nepřipadá v úvahu klasické odeznění skandálu do ztracena. Jen do středy, kdy vláda míní o problému jednat, vyletí pomyslným komínem z našich kapes dalších deset miliónů. Dva milióny denně ovšem ztrácí stát už od února roku 2000 a je tedy s podivem, že ustavit vyšetřovací komisi nenapadlo poslance už dávno.

Již před třemi lety bylo možné zjistit, jaká chyba zákonodárců způsobila poškození zahraničního investora, a drobná novela zákona by byla umožnila Radě pro rozhlasové a televizní vysílání situaci rychle napravit. Pokud zájem o ochranu zahraniční investice nebyl, například proto, že naši zákonodárci ve své většině usoudili, že je třeba na Novu pohlížet jako na rodinné stříbro, mohla se tehdy za naše peníze koupit Nova od CME pro odvolaného ředitele za pouhých dvě stě sedmdesát miliónů dolarů a na penále šlo ušetřit osmdesát tři milióny. Prokáže-li parlamentní komise, že to nebyla licenční rada, nýbrž zákonodárci, kdo způsobili deset miliard státního dluhu, mají se politici na co těšit. Právě televize Nova totiž politiky za růst státního dluhu neohroženě plísní. Dluh za krádež Novy by tedy speciálně pro Novu měl být tučným soustem.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.