Milan Hejduk

8. duben 2003

Svět je v těchto dnech soustředěn na střelce, kteří odpalují laserem naváděné střely z letadel, na ty, kteří pálí z tanků, anebo na ostřelovače v irácké poušti. Budiž nám coby hokejovému národu odpuštěno, že se spíše radujeme ze střel pravého křídelního útočníka Colorada Avalanche.

Pět minut a třicet osm sekund před koncem posledního zápasu základní části NHL vstřelil Milan Hejduk svou padesátou branku a stal se držitelem ceny Maurice Richarda pro nejlepšího střelce tohoto ročníku.

Podle Slavomíra Lenera si skauti Colorada povšimli Hejdukova talentu. Chodil od začátku na přesilovky a hrál v prvním a druhém útoku. Své určitě sehrálo i to, že Milana Hejduka nepostihla vážná zranění, odehrál dvaaosmdesát zápasů. Na většinu gólů mu pak nahrál centr Peter Forsberg, který letos vyhrál v NHL kanadské bodování. Ze všeho nejdůležitější je ovšem určitě Hejdukova schopnost trefit puk hokejkou tak, aby skončil v síti za brankářem. Jeho otec připomíná, že to uměl už v týmu mladších žáků, kdy v ústeckém Slovanu nastřílel sto sedmdesát gólů za sezónu, anebo v mladším dorostu Teplic, kdy v šestatřiceti zápasech dal šedesát branek. O tom, že se mu v sedmadvaceti doopravdy vydařila i sezóna v zámoří, svědčí čtvrté místo v kanadském bodování a jeho produktivita.

V NHL, kde jsou statistiky vedeny úplně o všem, bylo sečteno, že Milan Hejduk poslal na brankáře celkem 244 střely a jeho úspěšnost tedy byla 20,49. Lepší nebyl v tomto ročníku nikdo. Hejduk svými góly pomohl Avalanche k vítězství v Severozápadní divizi, v prvním kole play off narazí na Minnesotu. Colorado je favoritem, z čehož bohužel plyne, že Milan Hejduk sotva bude střílet góly za českou reprezentaci na mistrovství světa. Snad příště.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.