Mikrobiom je klíčový pro zdraví člověka. Ovlivňuje náš trávicí trakt i psychiku

26. červen 2020

Na sobotu 27. června připadl letos Světový den mikrobiomu. Tentokrát se do oslav mikrobiálního osídlení lidského těla zapojuje i Česko. Proč je důležitý a jakou úlohu hraje diverzita bakterií?

Lidské tělo osidlují biliony mikroorganismů, které mají zásadní vliv na jeho fungování. Ovlivňují nejen trávení, ale také imunitu nebo psychický stav. A soubor mikrobů může hrát svou roli také v léčbě onemocnění.

Klíčová role diverzity

Na to, jak je důležitá diverzita i mezi bakteriemi v lidském těle, se snaží upozornit letošní Světový den mikrobiomu. Předsedkyně České mikrobiomové společnosti Helena Tlaskalová-Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR říká:

„Zjistilo se, že mikrobiota nemocných lidí je jiná a má mnohem menší diverzitu… je tam převaha bakterií, které se mohou stát patogeny a je tam málo těch prospěšných.“

Nejnověji se mikrobiom léčí transplantací zdravé stolice do nemocného člověka. Využívá se při těžké klostridiové infekci.

Dvě oblasti, kde dochází k velmi sofistikovanému působení mikrobiomu, jsou podle Jiřího Beneše, přednosty Kliniky infekčních nemocí 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pochva a tlusté střevo.

Mikrobiální osídlení ženské pochvy je uzpůsobeno tak, aby fungovalo jako určitý druh laktobacila. „Druhou velmi sofistikovanou oblastí je tlusté střevo a jeho mikroflóry – tady je celá soustava bakterií, které dohromady vytváří velmi bohatý a propletený ekosystém,“ vysvětluje lékař.

Právě v buňkách tlustého střeva přitom vzniká látka serotonin, která funguje jako přenašeč nervových vzruchů a může tak mít přímý vliv na psychiku. Nízká hladina serotoninu totiž souvisí s některými psychickými nemocemi.

autoři: Martina Rasch , marz
Spustit audio

Související