Michálek: Rozpočtová situace je neudržitelná. Dotace budeme muset škrtat ve všech oblastech

28. duben 2023

Vláda Petra Fialy (ODS) stále nemá jasno v tom, jak zlepšit stav veřejných financí. Jednání koaličních politiků o konsolidačním balíčku má pokračovat příští týden, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce snížit deficit rozpočtu o 70 miliard korun. „Deficit mezi 300 až 400 miliardami korun, to je 80 tisíc na jednoho pracujícího občana. Situace je naprosto neudržitelná, dřív nebo později tak nastoupíme na cestu Řecka,“ varuje předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Jednání koaličních stran prý pokračují dobře, jejich průběh ale v zájmu dohody nechce komentovat. Michálek zároveň připomíná, že už před volbami Piráti v koalici s hnutím STAN upozorňovali, že kvůli extrémnímu snížení daní z příjmů fyzických osob v minulém období je bez změn v daňovém systému situace neudržitelná.

Čtěte také

„Do jednání jsme šli s tím, že nechceme, aby rostlo zdanění práce, které je v mezinárodním srovnání poměrně vysoké, zejména odvody. Naopak některé oblasti nejsou daněné nebo nedochází k valorizaci, třeba u spotřební daně. Nebo daně z nemovitosti, za Prahou jsou haly, za které průmyslníci platí směšné částky. Na to je třeba se zaměřit,“ uvádí.

Úprava sazeb daně z příjmů fyzických osob je podle Michálka až poslední možnost. Zvýšit by se mohla solidární část daně, kterou platí lidé s příjmem vyšším, než je trojnásobek průměrné mzdy, případně by zvyšování sazeb mělo být kompenzováno zvýšením plošné slevy na poplatníka.

Vláda prý musí zlepšit komunikaci a najít odvahu pro nepopulární opatření: „Budou bolet a budou se na nich podílet všichni, včetně ústavních činitelů, u kterých dojde k poklesu platu. A určitě i státní úředníci a příjemci dotací. Není možné, aby k poklesu došlo jen třeba u růstu důchodů. Abychom to zvládli, musí se podílet všechny části společnosti,“ zdůrazňuje.

Škrty v dotacích

Zvýšit příjmy státu lze podle Michálka tím, že se lidem s malými dětmi nebo v dluhových pastech umožní návrat do práce.

„Chybí asi 100 tisíc míst ve školkách. Máme tady maminku, která by si chtěla najít práci a zlepšit rodinný rozpočet, ale nemůže to udělat, protože není místo ve školce,“ upozorňuje s tím, že ve hře je navýšení dotací na výstavbu nových školek anebo úprava hygienických norem pro zvýšení počtu míst.

Čtěte také

Lidem v exekucích je prý třeba usnadnit oddlužení v případě osobního bankrotu, a to už po třech letech. Ve vládě se prý také diskutuje o zákonu na ukončení marných exekucí, kterých je asi 800 tisíc a nesplácí se.

Příležitost pro stát Michálek vidí také v obnovitelných zdrojích, a to mimo jiné i ve zrušení dotací pro solární elektrárny ve výši přes 30 miliard korun. „Solární elektrárny dnes již jsou finančně soběstačné. Je třeba přemýšlet, jestli si stát může dovolit dotovat ty největší průmyslníky, kteří mají díky energetické krizi rekordní zisky,“ podotýká. Podporu v rámci programu Nová zelená úsporám ale omezovat nechce.

„S naším tempem zadlužování je situace taková, že chtě nechtě budeme muset dotace škrtat úplně všude. Žádný sektor toho nebude ušetřen, bude muset dojít k radikálnímu snížení dotací do všech oblastí,“ uzavírá poslanec.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související