Michal Zlatkovský: Pomáhá internet ke vzniku extrémistů?

8. srpen 2019

Jak se se z internetových extremistů stávají extrémisté skuteční? To ukazuje diskuzní fórum 8chan. Aktivní na něm byl terorista stojící za jedním z nedávných masakrů ve Spojených státech – a nebyl zdaleka první.

Diskuzní web 8chan se stal útočištěm pro ty skupiny, které jiné weby vypudily – od extrémní pravice přes konspirační teoretiky po takzvané incely, tedy muže, kteří viní ženy a společnost obecně ze své neschopnosti najít si partnerku.

Právě na něm zveřejnil svůj záměr krátce před činem terorista, který v texaském El Pasu zavraždil dvaadvacet lidí. Fórum je spojené i s dřívějšími letošními útoky v kalifornském Poway a v Christchurchi na Novém Zélandu.

Čtěte také

Stránka 8chan se od populárnějších internetových diskuzních platforem liší tím, že je skoro absolutně nemoderovaná. Objevují se na ní ty nejextrémnější názory a texty, uživatelé na ní sní o nadvládě bílé rasy a gratulují masovým vrahům.

Fórum je aktuálně mimo provoz – službu mu vypovědělo několik poskytovatelů prostoru na internetu, mezi jinými i firma Cloudflare, která 8chanu zajišťovala „zálohu“ třeba v případě přetížení hlavních serverů. Ta je přitom známá důrazem na poskytování služeb komukoliv bez ohledu na obsah.

Mohou firmy kontrolovat obsah?

Je pravda, že širokou svobodu slova ve Spojených státech 8chan neporušuje. Šéf Cloudflare, který o odpojení diskuzního fóra rozhodl, sám očekává, že jeho krok toho příliš nezmění: vždycky se najde někdo, kdo je ochotný poskytovat podobným webům prostor. Zatímco se od 8chanu se jeho zakladatel distancoval, nynější správci slíbili, že budou hledat cestu, jak pokračovat.

Platformy, které se dříve takřka absolutní svobodou slova chlubily, jako sociální síť Twitter, svoje pozice postupně opustily a rasismus, antisemitismus nebo osobní výhrůžky začaly postihovat.
Michal Zlatkovský

Při každém rozhodnutí odpojit některý web od internetu ovšem vyvstává otázka, jestli nejde o nepřípustnou cenzuru. Mají soukromé firmy, které fakticky spravují internetovou infrastrukturu, právo kontrolovat obsah? Cloudflare, je jen jedním z řady poskytovatelů, byť velkým, a 8chan může snadno přejít k jeho konkurenci. Čím víc se ale firma blíží k postavení monopolu, tím je téma ožehavější.

Slova na obrazovce proměněná v činy

V Česku se to nedávno probíralo v souvislosti s Tommym Robinsonem, postavou z evropské krajně pravicové scény, která si dnes v Británii odpykává trest za pohrdání soudem. Za pouhé napsání jeho jména na Facebook byli někteří – ale ne všichni – uživatelé dočasně zablokováni. To překvapilo i české internetové publicisty, kteří se sociálním sítím věnují. Pokud je platforma tak všudypřítomná jako Facebook a dostává se tak do pozice „veřejné služby,“ jsou podobné kroky výstrahou pro liberály i konzervativce.

Čtěte také

Nijak neregulované weby jako 8chan jsou ovšem opačným extrémem. Platformy, které se dříve takřka absolutní svobodou slova chlubily, jako sociální síť Twitter, svoje pozice postupně opustily a rasismus, antisemitismus nebo osobní výhrůžky začaly postihovat.

Ta místa, která zbyla, ukazují, kdo úplnou svobodu slova v praxi využívá: konspirátoři, neonacisté a podporovatelé teroristů. Jejich hnutí se dlouho považovalo za fenomén, který je vlastní internetu, ale do skutečného světa nepřesahuje – jak ale ukazuje 8chan, extremističtí diskutující svoje slova neváhají proměnit v činy. Důsledky zažívají poslední dobou ve Spojených státech prakticky denně.

Autor je datový novinář Českého rozhlasu

autor: Michal Zlatkovský
Spustit audio

Související