Metanolem se už se nikdo nemusí otrávit. Přístroj vědců z Brna dokáže zachraňovat život

7. září 2017

Od vypuknutí metanolové aféry, která si vyžádala skoro pět desítek obětí, uplynulo pět let. Dnes už by následky podobného problému nemusely být tak fatální, protože brněnští vědci vyvinuli přístroj, který během pěti minut odhalí metanol v krvi člověka, a je tak možné urychleně zahájit léčbu. Právě čas je přitom v případě požití metanolu rozhodující.

Výhodou nového přístroje, který vyvinuli odborníci ze Středoevropského technologického institutu Masarykovy univerzity, je jednoduchá obslužnost a přenosnost. Nejsou tedy potřeba chemici, ani odborná laboratoř. Potenciálně ohroženému člověku stačí pouze odebrat krev.


Středoevropský technologický institut Masarykovy univerzity má na přístroj užitný patent a pokud o něj bude zájem, může se začít vyrábět.

„Smícháme reakční činidlo se vzorkem krevní plazmy, ve které je buď metanol nebo kyselina mravenčí, která začne s reakčním činidlem reagovat. Vznikne produkt, jehož optické vlastnosti můžeme pomocí toho přístroje změřit a převést na elektrický signál, který potom vidíme na displeji, případně na barevných diodách, které nám říkají jak moc té látky je v krevní plazmě obsaženo,“ vysvětluje docent Petr Kubáň z Masarykovy univerzity v Brně.

Chemik Petr Kubáň stál u zrodu přístroje, který za pár minut odhalí metanol v krvi.

Podle množství metanolu v krvi se rozsvítí buď zelená, žlutá, oranžová, nebo červená dioda, přičemž právě ta znamená nejvyšší obsah škodlivé látky, takže i nutnost rychlého zahájení léčby.

Při rychlé diagnóze člověk nemusí na otravu metanolem zemřít, ani oslepnout. Problémem totiž není samotný metanol, ale kyselina mravenčí, ve kterou se postupně v těle přemění. Tato přeměna nastává šest ař čtyřiadvacet hodin po požití látky. Pokud se tedy odhalí včas, je velká šance, že postižený nebude mít trvalé zdravotní následky.

Správnou léčbou otravy metanolem, je poněkud paradoxně čistý etanol. „Základní terapií při otravě metanolem je do sebe co nejdříve dostat etanol, který brání další přeměně metanolu na kyselinu mravenčí,“ říká Petr Kubáň.

autor: evk
Spustit audio