Města asi částečně ztratí atraktivitu, sníží se dojížďka do center, předpovídá trendy v bydlení sociální geograf

24. červen 2021

Česká národní banka podpořila pandemií utlumenou ekonomiku snížením sazeb. Nyní ale přichází s opětovným zvyšováním. Tím bezpochyby ovlivní trh s nemovitostmi, tvrdí manažer z oddělení nemovitostí ve společnosti Deloitte Petr Hána: „Komerční banky zareagují na zvýšení základní úrokové sazby tím, že zvednou úrokové sazby hypoték. To po nějaké době přeruší období levných peněz, které jsme měli od května loňského roku.“

„Sazby rostou už několik měsíců a dá se čekat další pozvolný nárůst,“ souhlasí členpředstavenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Vlastimil Nigrin.

Čtěte také

Vývoj podle něj bude záviset zejména na makroekonomice a inflaci. Nigrin připomíná, že čerpání hypoték ovlivňuje i raketový nárůst cen materiálů.

„Klienti budou muset snížit ze svých nároků, nebo řešit dofinancování. V případě dofinancování by ale taková záležitost byla posuzována jako nový úvěr,“ upozorňuje.

Problémy českého trhu

Nárůst cen bydlení – zejména ve velkých městech – je dán částečně českou povahou, myslí si Petr Hána z Deloitte. „Rádi bydlíme ve svém a vnímáme byty jako dobrou konzervativní investici,“ vysvětluje.

Čtěte také

Sociální geograf Martin Ouředníček z Katedry sociální geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vidí na českém realitním trhu jako nejproblematičtější regionální diferencovanost dostupnosti bydlení:

„Opuštěných domů a bytů je v Česku poměrně hodně. Ovšem zejména ve větších centrech a tam, kde je atraktivní ekonomika, je nedostatek bydlení. To se dá napravit, ale dlouhodobě tady není vůle veřejného sektoru, od vlády až po města, aby se do této problematiky pouštěli.“

Hosty byli:
Haruna Honcoop, dokumentaristka
Petr Hána, manažer v oddělení nemovitostí společnosti Deloitte
Vlastimil Nigrin, člen představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny
Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí
Martin Ouředníček, sociální geograf, Katedra sociální geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy

Klíčem by mohlo být přehodnocení bytové politiky, domnívá se. A dodává, že pandemie posílila proměnu metropolitních regionů: roste zázemí měst.

„Částečně možná města ztratí svoji výhodu. Některé činnosti jako práce, nakupování a zábava se přenesly do elektronického světa a částečně v něm zůstanou. Sníží se se dojížďka do center,“ očekává sociální geograf.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související