Merkelová je pojedenácté v Číně. Chce nahradit výpadky na americkém trhu, soudí ekonom

24. květen 2018

Čínské investice v Německu jsou v pořádku a slouží k rozvoji země.  I to řekla německá kancléřka po setkání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Ten prohlásil, že Čína vždy podporovala sjednocenou a prosperující Evropu a obě země se zasazovaly za svobodný obchod.

Trumpův protekcionismus Americe nepomůže, tvrdí Švejnar. Hrozí obchodní válka a celosvětová krize?

"Byl jsem požehnán skvělými geny," zhodnotil Trump svůj zdravotní stav ještě jako prezidentský kandidát.

Donald Trump se rozhodl americký trh chránit prostřednictvím cel uvalených nejen na dovoz hliníku a oceli, ale i na další vybrané zboží. Největší ránu zatím Spojené státy uštědřily Číně, která už v reakci na to zavedla vlastní cla.

„Obchod mezi Čínou a Německem loni vzrostl o deset procent na 187 miliard eur. Nahrazuje potenciální výpadky obchodu se Spojenými státy. Číňané slíbili snížit cla na dovoz automobilů v době, kdy je chce Trump o 25 procent zvýšit,“ připomíná ekonom Michal Mejstřík.

Podle něj se ale část průmyslníků postavila proti využívání německých inovací a technologií, na kterých je založena konkurenceschopnost Německa. Nejde přitom jen o jejich kopírování, ale i o různé netarifní překážky, které jim brání v rozvoji svého podnikání v Číně.

Čínský velvyslanec v Německu se dokonce vyjádřil, že spolková republika začíná být více protekcionistická, než bývala.
Michal Mejstřík

„Čína v Německou koupila celou řadu podniků, na rozdíl od nás si vybrali například výrobce robotů. Investice do firmy Daimler-Benz trošku znervóznila německé průmyslníky kvůli možnému využití patentů, ale jde o naprosto legální přístup k technologiím,“ říká Mejstřík.

autoři: Jan Burda , ert
Spustit audio

Související