Spojené státy přemístily ambasádu do Jeruzaléma, Palestinci se bouří

14. květen 2018

Spojené státy přemístily svou izraelskou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. V den 70. výročí vzniku židovského státu tak americký prezident Donald Trump dovršil naplnění svého slibu z prezidentské kampaně.

Server britské BBC si všímá rozsáhlých palestinských protestů v pásmu Gazy. Izraelská armáda několik demonstrantů zastřelila, zraněných jsou stovky. Izrael z podněcování nepokojů obviňuje hnutí Hamás, které v Gaze vládne.

Čtěte takéIzraelci zastřelili už 37 Palestinců včetně chlapce a vozíčkáře. V Gaze se protestuje proti přesunu ambasády

Status Jeruzaléma leží v srdci izraelsko-palestinského konfliktu a izraelská suverenita nad městem nemá širší mezinárodní uznání, připomíná BBC. Její blízkovýchodní korespondent Jeremy Bowen podotýká, že otevření ambasády završuje nebývale štědrý týden pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Jen před několika dny totiž Trump oznámil stažení Washingtonu z jaderné dohody s Íránem, kterou Netanjahu rovněž odmítá. A Trumpovy kroky oceňuje nejen izraelská administrativa, ale například i přední a tradiční fotbalový klub Bejtar, který nově nese název Bejtar Trump Jeruzalém.

Transfer amerického velvyslanectví těší většinu Izraelců, hraje do karet vládě Benjamina Netanjahua a příznivý ohlas získává i v řadách voličů Donalda Trumpa. „Zatím ale nejsou důkazy toho, že by byl přesun dobrý i pro mír,“ soudí Bowen.

autor: mav
Spustit audio