Měl by se změnit samotný duch ministerstva kultury. Chybí tam zájem o kulturu, míní šéf DOXu Válka

13. srpen 2019

Společně s partnery stál za vznikem Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích, kterému aktuálně šéfuje. Původně přitom v místě galerie plánoval vystavět byty. Politickou scénu prý sleduje, ale nerozumí jí – hlavně pokud jde o motivaci některých politiků. Hostem Osobnosti Plus je Leoš Válka.

Ředitel DOXu byl jedním z těch, kteří podepsali petici za odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Na sklonku července byl ministr skutečně odvolán, jeho nástupce ale prezident Miloš Zeman zatím nejmenoval.

Se zájmem jsem si všiml, že už je nově vypsané mezinárodní výběrové řízení na nového ředitele Národní galerie, které je jen v češtině.
Leoš Válka

Kdo bude Staňkův nástupce, ho pochopitelně zajímá. Podnikne s ostatními signatáři něco, pokud se jim volba nebude líbit? „Jsme připraveni se vyjádřit k něčemu, co by bylo totálně absurdní – i když laťka je nastavená hodně nízko.“ Dodává ale, že samozřejmě nejsou těmi, kdo by mohli celou věc nějak ovlivňovat.

Chybějící zájem

Kdyby byl novým ministrem kultury skutečně jmenován sociální demokrat Michal Šmarda, nechalo by ho to v klidu. „Třeba v něm dříme skvělý ministr kultury. Ale nedá se to poznat, protože jsou kvalifikace a předpoklady atd., ale na to, co všechno se musí na ministerstvu stát, tak by člověk musel být superman, aby to všechno obsáhl dobře.“

Čtěte také

Poměrně kriticky se Válka dívá na ministerstvo kultury jako celek. Změnit by se měl podle něho samotný duch instituce. „To znamená pochopení toho, co je jejím hlavním a primárním posláním – a tím je rozhodně vytváření prostředí, ve kterém se kultuře daří. Zní to banálně, ale mám pocit, že zájem o kulturu je věc, která tam tak nějak chybí,“ hodnotí.

Své připomínky podkládá vlastní zkušeností ředitele zdaleka největší soukromé galerie v České republice. „Ministerstvo kultury nám dává 800 tisíc korun na celoroční činnost, přičemž náš rozpočet je kolem 4550 milionů. Stačilo by nám, kdyby stát projevil zájem, což se neděje.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Leošem Válkou. Řeč je také o tom, proč není a nechce být sběratelem umění, co si myslí o dnešním postavení KSČM nebo proč se mu nelíbí dnešní Austrálie (kam za minulého režimu emigroval) a jak ho místní věštec přesvědčil, aby se vrátil zpátky do Česka.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.