Ministerstvo kultury je jedním z nejhůře fungujících úřadů u nás, myslí si kunsthistorička Bartlová

7. červen 2019

Milena Bartlová je první profesorkou dějin umění v Česku. Uznávaná expertka na středověk a husitství se zajímá o politickou scénu a současné dění může komentovat jako historička z akademické půdy, jako feministka, jako stoupenkyně levice, ale také jako bývalá kurátorka Národní galerie nebo jako dcera reformního komunisty Zdeňka Mlynáře.

„Ministerstvo kultury je jedním z nejhůře fungujících úřadů u nás,“ říká Milena Bartlová. Podle ní rostly kořeny budoucího maléru už v první polovině 90. let, kdy byl úřad pod vedením neoliberálních ministrů.

Kateřina Šimáčková: Nejvyšší normou našeho státu je svoboda v důstojnosti a právech

Kateřina Šimáčková

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková patří mezi odpůrce systému EET. Obecně se velmi často vymezuje proti schváleným zákonům, stejně tak proti nedostatku žen v české justici.

„Tvrdili tehdy, že stát nemá mít s kulturou nic společného. I to, že se má ministerstvo zrušit. Nabyli tedy dojmu, že bude nejlepší, když nebudou dělat vůbec nic,“ popisuje Bartlová porevoluční dobu mladé nejisté demokracie.

„Máme za sebou několik desetiletí, kdy se ministerstvo kultury obsazovalo především se zřetelem k zajištění církevních restitucí. Když tohle skončilo, ukazuje se tady dnes jakási prázdnota. Pro všechny politické strany jde jen o zbytkovou záležitost. A přitom dobrým vedením ministerstva kultury se podle mě dá pro stranu získat velmi snadno dobré PR,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s Milenou Bartlovou. Autorka knihy Pravda zvítězila vysvětlí, jaký je její vztah k revolucím, ale i svůj úhel pohledu na kauzu odvolání ředitelů Národní galerie a Muzea umění Olomouc a následnou krizi na ministerstvu kultury.

autoři: Lucie Vopálenská , kte
Spustit audio

Související