Kateřina Šimáčková: Nejvyšší normou našeho státu je svoboda v důstojnosti a právech

29. květen 2019

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková patří mezi odpůrce systému EET. Obecně se velmi často vymezuje proti schváleným zákonům, stejně tak proti nedostatku žen v české justici.

Šimáčková proslula také svým nesouhlasem s protikuřáckým zákonem a má značnou zkušenost s pozicí toho, kdo je ve své argumentaci osamělý.

„Nezlobím se na lidi, kteří zastávají jiné názory než já. Velmi dobře rozumím tomu, proč k nim dospěli,“ říká soudkyně, které se také přezdívá rebelka.

Tomáš Sedláček: Politici tvrdí, že jsme malý národ, který potřebuje uchránit před neexistující hrozbou

Ekonom Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček napsal řadu ekonomických knih s přesahem do religionistiky, psychologie nebo filozofie a dostal za ně ceny v Česku i v zahraničí.

„Existuje filozofická koncepce, které se říká racionální nesouhlas. Ta vychází z toho, že všichni máme dobrá data a dobré argumenty. Přitom to někoho dovede k jednomu závěru a někoho k jinému,“ vysvětluje a dodává:

Nebyla bych tak dlouho právničkou, kdyby nejvyšší norma našeho státu nespočívala v tom, že jsou lidé svobodní v důstojnosti a právech. Je to hodnota, pro kterou stojí za to pracovat celý život.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Kateřina Šimáčková se bude ještě věnovat systému EET někdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO).

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související