Mé odvolání ze školských rad bylo protiústavní, zlobí se Semelová (KSČM). Za svými slovy o Horákové si stojí

27. srpen 2019

Bývalá komunistická poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová skončí ve školských radách. Rozhodli o tom radní. Důvody však neuvedli.

Čtěte také

Semelová dosud seděla ve čtyřech školských radách. Podle pražských radních by ovšem člověk s jejími názory neměl mít možnost jakkoliv zasahovat do vzdělávání dětí.

„Tím důvodem je její pohled na dějiny druhé poloviny 20. století. Záměrně ignoruje některá fakta. Její interpretace neodpovídá současnému stavu vědeckého poznání,“ komentuje rozhodnutí radní pro školství Vít Šimral z České pirátské strany.

S tím Semelová nesouhlasí: „Pokud je toto oficiální zdůvodnění, tak odporuje ústavě. Je to diskriminace kvůli politickým názorům.“ Navíc podle ní školská rada nemá vliv na to, co se v hodinách učí.

„Řešíme skutečně jen to, co školy opravdu trápí. Agendu stanovuje školský zákon – je to výroční zpráva, vzdělávací programy, školský řád, rozpočet a podobně,“ vyjmenovává Semelová.

Spor o Horákovou

Trnem v oku pražským radním jsou hlavně výroky bývalé dlouholeté poslankyně za KSČM, zastupitelky a taky učitelky, na adresu Milady Horákové. Semelová v minulosti prohlásila, že Horáková si trest smrti zasloužila.

Čtěte také

„To, co jsem řekla, jsem řekla a stojím si za tím. Nemíním kvůli někomu otáčet své názory,“ komentuje i po letech. „Neumím si představit, jak by se paní Semelová vyjadřovala k procesům 50. let v rámci vzdělávacích programů,“ trvá na svém pražský radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Vít Šimral.

Míň politiků

Radní hlavního města Prahy by v budoucnu rádi ve školských radách viděli míň politiků. „Chceme se na to více zaměřit v rámci systémových změn. Chceme, aby si lidé uvědomili, že školská rada je důležitá. Hraje významnou roli v komunikaci mezi řediteli, učiteli, zřizovatelem a rodiči,“ vysvětluje Šimral.

Město tak chystá náborovou kampaň a doufá, že o místa v radách bude v budoucnu větší zájem. „Právě nezájem je aktuálně největší překážka toho, aby školské rady fungovaly tak, jak mají,“ uzavírá Vít Šimral.

Poslechněte si celou debatu mezi radním hlavního města Prahy pro školství Vítem Šimralem a bývalou poslankyní Martou Semelovou (KSČM). Hosty vyzpovídal Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související