Matěj Schneider: Žaloby na Trumpa jsou tu. Začíná se tou nejslabší

1. duben 2023

Newyorská velká porota a manhattanský prokurátor Alvin Bragg se rozhodli obžalovat bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Žaloba zatím není veřejná a Trump se má dostavit k soudu v úterý 3. dubna. Vyšetřování se nicméně týkalo potenciálně nelegální klasifikace platby 130 tisíc dolarů pornoherečce Stormy Daniels během vrcholících prezidentských voleb v roce 2016.

Peníze vyplacené Trumpovým právníkem Michaelem Cohenem měly zabránit Daniels, aby medializovala svá tvrzení, že měla s Trumpem v roce 2006 poměr. Newyorská prokuratura se bude dle všeho snažit dokázat, že tato platba byla nelegálně zaúčtována a měla být brána jako de facto dar Trumpově prezidentské kampani.

Čtěte také

Není to jediná žaloba, která exprezidentovi hrozí. Jak na úrovní státní (jako v tomto případě), tak na té federální je vyšetřován například v souvislosti se snahou zvrátit výsledek minulých prezidentských voleb v Georgii, nebo kvůli držení přísně tajných dokumentů po odchodu z úřadu. Právě kvůli tajným dokumentům dokonce federální úřady provedli loni v létě razii Trumpova floridského sídla.

Všechna tato vyšetřování mají svoje silné a slabé stránky. Případ utajených dokumentů komplikuje v očích veřejnosti například to, že podobné kauzy se následně provalily i na úřadujícího prezidenta Joea Bidena, ale i na Trumpova bývalého viceprezidenta (a potenciálního primárkového rivala) Mikea Pence.

Odložení vnitrostranických bojůvek

Čtěte také

Ze všech potenciálních žalob je to ale právě tato první oznámená, newyorská, která je v součtu nejslabší. Jednak je poměrně komplikovaná a pro laické oko zatížena neintuitivními právními nuancemi. Jednak se opírá o právní teorie, které zatím nebyly ve státě New York prověřeny před soudem.

Jednak se bude s největší pravděpodobností muset spoléhat na výpověď velmi kontroverzního svědka s pošramocenou pověstí a důvěryhodností – zmíněného Cohena, který si sám v souvislosti s finančními machinacemi okolo Trumpovy první prezidentské kampaně odseděl tři roky ve federálním vězení.

Jakkoliv řada amerických konzervativců od minulých prezidentských voleb přemýšlí o tom, jestli by nebylo lepší na prezidentské kandidátce v roce 2024 nahradit Trumpa někým jiným, aktuální žaloba je jimi vnímána jako politický útok na Trumpa a vede tak k odložení vnitrostranických bojůvek – za Donalda Trumpa se teď staví všichni prominentní republikáni.

Čtěte také

A to i včetně zmíněných potenciálních primárkových rivalů, jakými jsou například Pence, nebo floridský guvernér Ron DeSantis. Jeden označil žalobu za pobouřlivou, druhý dokonce za „neamerickou“. Trump, který trávil poslední týdny ostrým útočením na DeSantise v rámci očekávaného primárkového boje, si musí mnout ruce.

Trump vždy umí využít toho, když je středem pozornosti a když se může stylizovat do role oběti, platí to dvojnásob. To ale neznamená, že by manhattanská prokuratura exprezidenta neměla žalovat v momentě, kdy je zjevně přesvědčena, že má dostatek důkazů pro to, že Trump porušil zákon.

Protesty republikánů, že se jedná o politický proces, jsou sice pochopitelné a určitě pro ně politicky výhodné, ale v jádru jsou nesmyslné. Ostatně výsostně politickým rozhodnutím by bylo i Trumpa nežalovat jenom proto, že je to bývalý prezident. Vzhledem k charakteru této žaloby je dost možné, že Trumpa soud zprostí viny. V případných následných žalobách vyplývajících z ostatních vyšetřování už to nemusí mít tak jednoduché.

Autor je publicista

Spustit audio