Matěj Schneider: Trump kandiduje znovu. Republikánským špičkám se to nelíbí. Bude to ale stačit?

20. listopad 2022

Po týdnech a měsících očekávání Donald Trump v půlce listopadu ohlásil svůj úmysl kandidovat v roce 2024 znovu na prezidenta. Proslov, ve kterém vše oznámil, pronesl ve svém sídle v Mar-a-Lago na Floridě a na Trumpovy poměry to byla vlastně docela nuda.

Čtěte také

Bývalý prezident sice mluvil okolo hodiny a probral mnohé své údajné úspěchy. Nejzajímavější ale bylo, co v proslovu neřekl. Trump strávil poslední dva roky rozporováním výsledku minulých prezidentských voleb. O tom tentokrát nepadlo ani slovo. Bylo to proto, že se snažil ujistit republikánské špičky, že se zvládne udržet ohledně mezi nimi nepopulárního tématu? Nebo si konečně uvědomil, že když bude svým voličům neustále opakovat, že volby jsou „cinklé“, snižuje tím jejich motivaci k volbám dojít?

Dalším tématem, které v proslovu chybělo, byly interrupce. Na jednu stranu je to zvláštní proto, že neslavný konec interrupčního precedentu z případu Roe vs. Wade, který americký Nejvyšší soud shodil letos v létě, by se bez Trumpem dosazených soudců nestal. Přímo Trump je ale – podle zvěstí v amerických médiích – z rozsudku mírně v rozpacích a bojí se, jaký vliv bude mít na budoucnost volebních úspěchů Republikánské strany.

Čtěte také

Ostatně interrupce byly velkým tématem v aktuálně proběhlých volbách do Kongresu a je zjevné, že demokratům trochu zachránily kůži. Nevalný úspěch republikánů je pro Trumpa tak trochu dvojsečný. Bývalý prezident se na jednu stranu chlubí úspěchy kandidátů, které podpořil – mnozí z nich přitom reálně moc úspěšní nebyli. Na stranu druhou tvrdí, že vedení Republikánské strany varoval, ať nemají přehnaná očekávání.

Bez podpory?

Trump se ve věci opětovné kandidatury zároveň zjevně v tuto chvíli nemůže opřít o podporu svých blízkých, a dokonce ani své rodiny. Jeho oznámení na Floridě se neúčastnila například ani jeho dcera Ivanka, ani floridský republikán Matt Gaetz (který se vymluvil na špatné počasí). Stejně tak republikánští megadonoři jako Ken Griffin nebo Stephen Schwarzman říkají médiím, že nehodlají Trumpa podporovat finančně.

Čtěte také

Podobně měl s Trumpem ohledně jeho snah o znovuzvolení mluvit i mediální magnát Ruppert Murdoch. Ostatně jeho stanice Fox News utnula přenos Trumpova oznámení před koncem. Jeho deník New York Post tento týden na titulkách Trumpa přímo zesměšňuje.

Nejskloňovanějším alternativním republikánským kandidátem na prezidenta je v současnosti floridský guvernér Ron DeSantis, kterého naopak výsledky aktuálních voleb posílily. Ten zatím okolo tématu rivality s Trumpem spíše opatrně krouží, zatímco jeho okolí ho k vlastní kandidatuře hecuje.

Možné šance pro Trumpa

Svoje prezidentské ambice má také bývalý viceprezident Mike Pence, ale zjevně i virginský guvernér Glenn Youngkin a řada dalších. Příští republikánské primárky tak mohou v mnohém připomínat ty minulé demokratické: dokážou se republikáni spojit a zastavit Trumpa tak, jako se většina Demokratické strany spojila proti Berniemu Sandersovi?

Nicméně ani při oznámení kandidatury v roce 2015 neměl Trump podporu republikánského establishmentu, který se ho naopak aktivně snažil zastavit. Bývalý prezident má velmi pevnou podporu asi třetiny republikánského elektorátu, pro které je důležitější on sám než přežití Republikánské strany. Republikány tak čeká dlouhé poměřování sil, které může dopadnout všelijak. Přes veškeré aktuální problémy by ale bylo naivní Trumpa předem odepisovat.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.