Jefim Fištejn: Proč Trump sám sobě škodí?

15. prosinec 2022

Mnozí Američané konzervativního smýšlení přestávají rozumět posledním krokům 45. prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Patří k nim i uznávaný americký politolog a historik, spolupracovník Hooverova ústavu, autor knihy Případ pro Trumpa Victor Davis Hanson. V nedávném článku na portálu RealClearPolitics předkládá argumenty pro své rozpaky.

Po dvou letech je americká veřejnost většinově přesvědčena, že Bidenovo prezidentování je jedno velké fiasko.

Čtěte také

Přivodil v zemi hyperinflaci, hranice státu učinil prostupnými, hanebný útěk z Afghánistánu způsobil Američanům dlouhodobé trauma, místo sjednocení obyvatelstva, které sliboval, označil takřka polovinu občanů za „protiamerické polofašisty“. Přitom většina obav a varování vyslovených Trumpem se ukázala být velmi trefná.

Údaje z laptopu Bidenova syna Huntera byly nakonec potvrzeny, najevo vyšlo, že FBI začasté jednala jako prodloužená ruka Demokratické strany, bajky o propojení Trumpa s Kremlem byly ukovány v dílně Národního výboru Demokratické strany za pomoci tajných služeb. Ani příběh covidové epidemie nevypadá nyní tak, jak byl prezentován zprvopočátku.

Invektivy na adresu odpůrců

Mnohá obvinění proti Trumpovi se nikdy nepotvrdila: neschraňoval ve své rezidenci „kódy k jaderným zbraním“, neměl v úmyslu prodat za peníze dokumenty z Bílého domu. Neoslabil svými kroky NATO, ba naopak hodlal ho posílit.

Čtěte také

V posledních týdnech značné podezření ze zkorumpovanosti padlo na sdělovací prostředky a sociální sítě, které rutinně obviňovaly Trumpa z toho, z čeho jsou nyní obviňovány samy. Zdálo by se, že Donald Trump může hravě těžit z jejich předpojatosti. Jenže on z nich netěží.

Victor Davis Hanson uvádí příklady takového nesrozumitelného chování. Změna ústavy byla vždy utkvělou představou americké levice. To její představitelé brojili proti instituci volitelů, chtěli pozměnit nebo odstranit první nebo druhý dodatek k Ústavě. Na co potřeboval Trump pomáhat levici svými nesmyslnými útoky na ústavní zvyklosti Spojených států?

Jeho invektivy na adresu odpůrců často postrádají smysl. Když prohlašuje, že jméno možného prezidentského kandidáta Glenna Youngkina zní podezřele čínsky, koho chce tím získat? Jakou logiku mají narážky na čínský původ manželky Mitche McConella, vůdce republikánské většiny v Senátě? Američané jsou citliví na projevy antisemitismu a doposud jen Barack Obama se neváhal přátelsky fotit s antisemitou Louisem Farrakhanem.

Jefim Fištejn

Proč potřeboval Trump, rozhodný to podporovatel Izraele, účastnit se slavnostní recepce spolu s Kanyem Westem a jeho kumpánem Nickem Fuentesem? A už vůbec nelze racionálně vysvětlit jeho útoky proti floridskému guvernérovi Ronu DeSantisovi, jenž má dobře našlápnuto na pozici vůdce Republikánské strany. Podle názoru Victora Hansona svými posledními kroky Trump, ať již vědomě, nebo nevědomě, si ubírá šance na znovuzvolení.

Autor je publicista

Spustit audio