Matěj Schneider: Trump v Pensylvánii smažil hranolky – jen aby se Harrisové vysmál

23. říjen 2024

Možná už jste zahlédli ty podivné obrázky, které kolují v posledních dnech po internetu: Donald Trump připravující hranolky v pensylvánském McDonaldu a servírující je z výdejního okénka. Možná jste si nad nimi řekli, že jde o bláznivý výplod umělé inteligence a dál se jimi nezabývali. Fotky jsou to ale plně reálné, nebo alespoň tak reálné, jak je to u Trumpa možné.

Jeho tým se chvástá, že si exprezident vyzkoušel, jaké je to pracovat ve fastfoodu. To úplně pravda není – můžu vás ujistit, že k novému brigádníkovi ve službách by se nikdo ze zdejších manažerů nechoval tak úslužně, jak tomu bylo v případě Trumpa.

Čtěte také

Pobočka nepodléhala pro účely Trumpovy návštěvy běžnému provozu a oficiálně byla zavřená. Návštěvníci byli pečlivě vybráni Trumpovým týmem a ochrankou. Je to naprosto pochopitelné bezpečnostní opatření v roce, kdy Trump už čelil dvěma neúspěšným atentátům.

Proč to celé Trump dělal? Asi nepřekvapí, že primárně šlo o snahu ponížit jeho oponentku Kamalu Harrisovou. Ta totiž tvrdí, že kdysi v mládí pracovala v McDonaldu, kde měla smažit hranolky.

Republikáni jí to nevěří, poukazují na nedostatek hmatatelných důkazů. A přímo Trump se během své návštěvy už po čtvrt hodině chvástal, že v McDonaldu pracoval o 15 minut déle než Harrisová.

Jen tragikomická událost?

Celá událost je především komická, ale Trump sám během ní připomněl své temnější stránky. Z výdejního okénka restaurace odmítl novinářům slíbit, že uzná výsledek letošních voleb. Prý tak učiní jen v případě, že budou volby „fér“. Tak mluvil i minule a všichni víme, jak to dopadlo.

Čtěte také

Trumpovu nebezpečnou tendenci popírání reality je vždycky dobré si připomenout. O to je z pohledu amerických liberálů smutnější, že se nikoliv bezvýznamná část komentářů k bezpochyby trochu absurdní události nevěnovala tomuto aspektu Trumpovy osobnosti, ale místo toho zesměšňovaly fastfoodové kulisy.

Výsměch nad tím, jak Trump vypadá v zástěře, si může vzít osobně spousta lidí, kteří jí na rozdíl od exprezidenta skutečně nosí každý den.

Ostatně, to je přesně důvod, proč Harrisová o své hranolkové zkušenosti mluvila. Chtěla vyrovnat svou auru „pobřežní elity“ skromnou pracovní zkušeností, se kterou se je v USA schopný ztotožnit kdekdo.

Trump vše postavil na hlavu, a byť on sám jako zbohatlický synek ve službách nikdy nepracoval – a je reálně daleko větší elita, než kdy Harrisová může být –, podařilo se mu vše obrátit ve svůj prospěch. Připomněl veřejnosti, že někteří demokraté skutečně realitou fastfoodové Ameriky trochu pohrdají.

Matěj Schneider, Voxpot

Jen těžko si mohl přát ikoničtější finále prezidentské kampaně. Průzkumy mu v tuto chvíli, tedy dva týdny před volbami, dávají lehký náskok. Jestli to bude stačit, nebo Američané nezapomněli na chaos konce jeho úřadování, to se dozvíme až v listopadu.

A kdyby to Trumpovi nevyšlo, vždycky může poslat životopis do pensylvánského McDonaldu. Kontakty už tu má a snad budou dostatečně liberálního smýšlení, aby zaměstnali odsouzeného trestance.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio