Ondřej Konrád: Poměrně hladké prvé rozpočtové čtení

24. říjen 2024

Kdo čekal od sněmovního prvého čtení zákona o státním rozpočtu opoziční hromobití, v němž občas trochu zahřmí i z vládní koalice odešlí Piráti, asi je zklamán. Rokování sice trvalo přes čtrnáct hodin a samozřejmě při něm byla vláda za návrh peskována, ale koaliční záměr schválit základní parametry příjmů, výdajů a schodku, o víc v této fázi ani jít nemůže, byl splněn bez větších excesů.

A výhrady především obou opozičních hnutí mířily hlavně na to, že je podle nich rozpočet koncipován zcela nerealisticky. Protože nadhodnocuje příjmovou stránku očekáváním poměrně příznivého růstu HDP, což se nemusí naplnit.

Cár papíru a čarování

A například také, že dokument z dílny ministerstva financí kalkuluje i s penězi, které by se měly ušetřit z částky na podporu obnovitelné energie, k čemuž ale ještě nebyla přijata odpovídající legislativa.

Čtěte také

Podle šéfa hnutí ANO Babiše „nejhorší vláda v historii nesplnila žádné sliby a zradila voliče“.

Čemuž by ale měl být rád a ne to Fialovi a spol. vyčítat. Babišovi odpůrci pak na margo jeho obvinění kabinetu, že zemi obrovsky zadlužuje, jistě poukáží na vysoké deficity jeho vlády, ze kterých se ta současná snaží aspoň menšími dílky ukrajovat. Na tom ale, že ministr Stanjura čaruje s čísly, se s Babišem částečně shodne, byť jinými slovy, i Národní rozpočtová rada.

Která nicméně nepovažuje předlohu za pouhý cár papíru, jako předsedkyně poslaneckého klubu ANO Schillerová.

Čtěte také

Šéf SPD Okamura parafrázoval známý sebekritický výrok maďarského socialistického premiéra Gyurcsányho před spolustraníky roku 2006 výrokem, že Fialova vláda lže ráno, v poledne i večer. A bude prý tak činit, dokud ji voliči nevymažou z politické mapy.

Oběma hnutím pak vadí investice do obrany a zbrojního průmyslu. Místopředseda SPD Fiala například nechápe, proč máme kupovat drahé americké stíhačky, když se na Ukrajině prý bojuje především drony. Což ponechme bez komentáře.

Piráti tak někde mezi

Zástupci nově zrozené „konstruktivní opozice“, čili Piráti, chtěli také jako ANO a SPD návrh vrátit vládě k přepracování.

Ale předseda jejich klubu Michálek nebyl tak razantní. Kritizoval, že rozpočet nepočítá se slibovanými platy učitelů ve výši 130 procent průměrné mzdy, problémem je podle něho početný a přitom špatně placený aparát státních úředníků – což návrh rozpočtu ale přímo řešit nemůže, a stát také podle Michálka „není schopen postarat se o děti“. 

Ondřej Konrád, Český rozhlas

Nakonec ale vše proběhlo v poměrně klidném duchu, schválený schodek se má proti upravenému rozpočtu na letošní rok snížit o 41 miliard, většinu plánovaného deficitu  pokryje zvýšení státního dluhu o 248 miliard korun, a žádné řečnické rekordy nikdo neatakoval.

Možná ale opozice šetřila síly na čtvrteční mimořádnou schůzi k platům politiků. A samozřejmě i na třetí čtení zákona o rozpočtu počátkem prosince, při kterém lze přesunovat částky od jednoho resortu ke druhému.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio