Kateřina Perknerová: Důležité je s kým vládnout, důležitější je ale jak

24. říjen 2024

V posledních dnech to vypadá, že volby do Poslanecké sněmovny budou za měsíc. Šéfa hnutí ANO se skoro všichni ptají, s kým by šel do vlády a zda je podle něj uskupení Stačilo! přebarvená komunistická strana, nebo úplně nový subjekt.

Andrej Babiš jednou prohlásí, že s komunisty nikdy, podruhé připustí spolupráci s širší levicovou formací, které by ovšem dominovala KSČM Kateřiny Konečné. Jindy zas odmítne partnerství s ODS, a to nejen s tou Fialovou.

Čtěte také

Přitom kdekdo tuší, že kdyby se do vedení občanských demokratů dostal Martin Kuba, dal by si Babiš říct. V čem jsou rok před sněmovním kláním tyto spekulace přínosné?

Fakticky v ničem. Nikdo teď nemůže odhadnout volební výsledek. A dokonce ani vějíř pravděpodobných variant neodpovídá na to, kdo a s kým bude vládnout. Možná by bylo rozumnější pídit se po obsahu, ne po formě. A ten není imaginární, ale velmi skutečný. Jmenuje se návrh státního rozpočtu.

Středopravicový volič těžko může chápat, proč ministr financí Zbyněk Stanjura předkládá schodek ve výši 241 miliard, když mantrou pětikoalice byla konsolidace veřejných financí, neboli výrazné šetření, škrtání dotací pro soukromý byznys, urychlená digitalizace a zeštíhlení státního aparátu. Nic z toho se nekoná.

Fialova fakta

V září 2021 Petr Fiala pro Deník uvedl: „Fakta jsou tato. V roce 2013 každý z nás dlužil 160 tisíc korun, po osmi letech působení ANO ve vládě dluží 226 tisíc.“ Po třech letech jeho vládnutí ze zprávy ministerstva financí vyplynulo, že na každého Čecha připadá dluh ve výši 295 tisíc korun.

Čtěte také

Na konci letošního třetího čtvrtletí státní dluh dosáhl rekordních 3,334 tisícin bilionu korun. To je horší číslo než k jakému se dopracoval Babišův tým v prvním covidovém roce. Navíc je tu kritické stanovisko Národní rozpočtové rady, která zpochybňuje Stanjurovy výpočty.

Podle ní je příliš optimistický v očekávání výnosů z emisních povolenek nebo příjmů z dividend od firem s majetkovou účastí státu. Naopak podhodnocuje výdajovou stránku. Suma sumárum, reálný deficit by mohl být zhruba o 45 miliard korun vyšší.

Kolik budou stát Babišovy sliby

V tomto směru tedy koalice selhala. A co na to lídr opozice? V rozhovoru pro Právo sdělil: „Jsme jediný stát, který stále řeší schodek. Neříkám, že se na to máme vykašlat, ale nesmíme to zaškrtit jako Kalousek v roce 2009, kdy republiku dostal do další krize.“

Vzhledem k tomu, že Babiš nezpochybňuje setrvání Česka v NATO a Evropské unii, daňové poplatníky by až tak nemuselo zajímat, s kým by sestavil vládu, ale co by v ní prosazoval.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Kde by bral peníze na plnění svých slibů, mohutné investice, vyšší důchody a platy státních zaměstnanců? Jak moc by se zadlužil a kam by přivedl českou ekonomiku?

Než půjdou občané k urnám, měli by trvat na detailním zodpovězení těchto otázek. A politici by měli vědět, že pokud se uchýlí k falešným tónům, volič je za čtyři roky potrestá.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.