Jan Fingerland: Izrael válčí s bankami Hizballáhu

24. říjen 2024

Dalo by se říci, že ničení finančních zdrojů je vlastně pokračování války jinými prostředky. Právě to se děje v Libanonu, kde se izraelské letectvo zaměřilo na objekty, díky kterým je Hizballáh bohatší než libanonská vláda.

To, co odlišuje Hizballáh od řady jiných teroristických organizací, je vysoká míra organizace a sofistikovanosti. Hizballáh se v jistém ohledu podobá státu – a ve srovnání s libanonským státem by se dokonce dalo říci, že Hizballáh je lépe a efektivněji řízený než krachující Libanon.

Čtěte také

Hizballáh má samozřejmě výhodu v tom, že byl celá léta z Íránu dotován, podle jedněch to bylo 700 milionů dolarů ročně, podle jiných to byla miliarda. Je těžké to odhadnout už jen kvůli charakteru této pomoci.

Sankcionovaný Írán například do Libanonu dodává ropu, kterou by jinak špatně uplatnil na světovém trhu, a Hizballáh ji dále přeprodává a inkasuje zisk. Také se podílí na pašování nejrůznějších věcí, ať jsou to luxusní auta, zbraně, ropu, ale také tabák a drogy. A to nejen v Libanonu, ale v celém světě, všude, kde jsou dostatečně velké šíitské komunity, v nichž může získávat spolupracovníky.

Významnou položkou je captagon, syntetická droga, na jejíž produkci se podílí i Sýrie a Írán. Právě captagonový byznys způsobuje velké problémy jiným blízkovýchodním zemím, což je jeden z důvodů, proč se jejich vládám nechce vystupovat na obranu Hizballáhu.

Hizballáh je bohatý a mocný

Hizballáh, původně ozbrojené hnutí, má po desítkách let existence svůj vlastní byznys, angažuje se v řadě oblastí, včetně energetiky a stavebnictví. Také díky tomu se stal velmi bohatou a mocnou organizací, která byla imunní proti tlaku ze strany slabých libanonských institucí. 

Čtěte také

Vedle toho má Hizballáh svou vlastní armádu, tajnou službu, policii, školy, nezávislý telekomunikační systém a také banky, které fungují zcela mimo dohled libanonských institucí.

Právě o těchto finančních institucích se nejvíce mluvilo v těchto dnech, protože Izraelci začali bombardovat pobočky některých z finančních institucí Hizballáhu.

Cílem je připravit hnutí o schopnost platit svým lidem. Soudí se, že lidé pracující pro Hizballáh jsou placeni výrazně lépe než příslušníci jiných proíránských skupin v Iráku nebo Jemenu.

Čtěte také

To vyvolává napětí mezi jednotlivými proíránskými organizacemi, protože mezi nimi jsou velké rozdíly. Izraelci zřejmě kalkulují s tím, že by část loajalistů mohla kus své loajality ztratit, pokud by měli bojovat zadarmo. V bankách byly zřejmě také cennosti, které tam svěřili Libanonci, kteří si u těchto neoficiálních bank vzali půjčky, poté, co se Hizballáhu podařilo oficiální libanonské bankovnictví zdecimovat.

Izraelci možná počítají s tím, že posílí nepřátelství Libanonců vůči této organizaci. Kdysi bohatá země má velké problémy ufinancovat i elementární služby, přitom Hizballáh měl, a možná stále má peněz dost.

Jan Fingerland

Přinejmenším podle tvrzení izraelského armádního mluvčího se jen pod jednou bejrútskou nemocnicí nachází sejfy s nejméně půl miliardou dolarů v bankovkách i ve zlatě. Tento podzemní komplex, chráněný nemocnicí, prý používal jako skrýš i dlouholetý vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Izraelský postup se pravděpodobně opírá o přesvědčení, že válka proti Hizballáhu musí proběhnout co nejrychleji a nejenergičtěji, a pokud možno s omezeným nasazením pozemních sil. Neusiluje proto jen o přetnutí toku zbraní nebo paliva, ale také peněz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio