Matěj Schneider: Pomohl by si Joe Biden výměnou viceprezidentky?

12. červen 2023

Americký prezident Joe Biden má problém. Z průzkumu za průzkumem vychází, že významná část voličů jeho vlastní strany nechce, aby stanul jako kandidát v dalších prezidentských volbách – v některých polovina, v některých ale i tři čtvrtiny dotázaných demokratů. Mnozí Američané jsou nervózní z jeho vysokého věku, další nejsou příliš spokojeni s jeho výkonem v úřadu.

Bývalému šéfovi štábu Bílého domu, Ronu Klainovi, se před rokem dostalo výsměchu, když ve tweetu upozorňoval, že i francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi se podařilo mandát obhájit i v momentě, kdy mu v průzkumech vyjadřovalo důvěru jen 36 procent dotázaných Francouzů. Klain na začátku roku z Bílého domu odešel, ale je zjevné, že i stávající Bidenův tým doufá, že se jejich šéfovi podaří Macronův malý zázrak zopakovat.

Čtěte také

Vzhledem k Bidenově pokročilému věku – dva týdny po příštích volbách mu bude 82 let – je více pozornosti než obvykle věnováno jeho výběru viceprezidentky. Může se totiž snadno stát, že bude muset za Bidena nastoupit do Oválné pracovny. V současnosti tento post zastává Kamala Harrisová. Ta ale ve výkonu funkce drsně propadla a i na bídu současné americké politiky je výrazně neoblíbená – v průzkumech vychází vcelku stabilně v součtu pozitivních a negativních názorů dotázaných ještě o 5 procentních bodů hůře než Biden.

Je tedy na místě klást si otázku, jestli by dvojice Biden – Harrisová měla vůbec znovu kandidovat. Jenže na rozdíl od řadových voličů demokratů jsou stranické špičky sešikované za současným vedením a jakékoliv spekulace o alternativách smetávají ze stolu jako bezmála urážlivé.

Zpřísňování zbraňových regulací

Podporu Bidenovi vyjadřují i takoví dřívější rebelové jako socialistický senátor Bernie Sanders. Primárkovou výzvu Bidenovi sice vyhlášlili už dva kandidáti (Marianne Williamsonová a Robert F. Kennedy Jr.), oba by ale měli co dělat i za normálních podmínek, natožpak když se vedení demokratů rozhodlo jim maximálně házet klacky pod nohy, například razantním odmítnutím vůbec pořádat primárkové debaty.

Čtěte také

V různých primárkových průzkumech přitom jak Williamsonová tak Kennedymu vychází i dvouciferné výsledky a jsou tak na tom lépe než mnozí kandidáti na republikánské straně.

Jestliže je ale odstavení Bidena, který před několika týdny sám oficiálně oznámil svůj úmysl kandidovat znovu, v tuto chvíli krajně nerealistické, mohl by alespoň uklidnit nervózní voliče volbou jiné kandidátky na příští viceprezidentku? Obzvláště jedna by se totiž nabízela.

Když se v roce 2020 Biden zařekl, že si jako spolukandidátku vybere ženu, nejprve se velmi spekulovalo o tom, že by jí mohla být michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová. Biden je ale notoricky nerozhodný, dlouho váhal a mimo jiné ve světle divokého léta po policejní vraždě George Floyda se rozhodl pro Kamalu Harrisovou.

Čtěte také

V současnosti je ale Whitmerová ještě v silnější pozici než v roce 2020. V loňských volbách nejen suverénně obhájila svůj úřad. Michiganští demokraté také získali většinu v obou komorách místního legislativního sněmu. Od letošního jara tak pod vedením Whitmerové schvalují reformu za reformou – od posílení odborářských a interrupčních práv, antidiskriminačních opatření na základě genderu a sexuální orientace, nebo regulace zbraní.

I relativně skeptické hlasy z komentářových sekcí velkých amerických médií začínají psát o tom, že se zdejším demokratům daří umně spojovat sociální i ekonomickou agendu, které jsou jindy v demokratických vnitrostranických hádkách často v opozici. Tyto úspěchy rozhodně nepatří jen michiganské guvernérce, stojí za nimi dlouhá léta práce odborářů, aktivistů i spolustraníků. Kdyby si jí Biden vybral za novou spolukandidátku, bylo by to vědomé přikývnutí podhoubí demokratické strany.

Matěj Schneider

Ani Gretchen Whitmerová by rozhodně nebyla ideální kandidátkou. Zmíněné zpřísňování zbraňových regulací by jí v celofederálních všeobecných volbách škodilo. Stejně tak nemá nejsilnější podporu mezi afroamerickými voliči, což je asi problém, který by se při případném odstavení první afroamerické viceprezidentky v historii USA velmi pravděpodobně ještě prohloubil. To nic nemění na tom, že v tuto chvíli reprezentuje vitálnější vizi demokratické strany, než Kamala Harrisová. Joe Biden by to měl vzít v potaz.

Autor je publicista

Spustit audio