Matěj Schneider: Joe Biden a washingtonský tisk

19. květen 2023

Na sklonku dubna se současná administrativa Joe Bidena sešla s washingtonskými novináři na každoročním večírku zvaném White House Correspondents' dinner. To je podivná záležitost: mocná vláda se zavře ve washingtonském Hiltonu s novináři a všichni si pak navzájem ze sebe utahují – hlavním programem večera je většinou relativně komicky laděný proslov od prezidenta, po kterém následuje vystoupení komika, který se trefuje především právě do prezidenta.

Zároveň vše má být jakousi oslavou svobodného tisku a tato kombinace pak mnohdy vyústí v bizarní podívanou.

Čtěte také

Letos tomu nebylo jinak. „Tomu tady dnes vzdáváme hold. Není to nadsázka: díky vám je možné, aby obyčejní občané zpochybňovali mocné – a dokonce se jim posmívali – beze strachu,“ říkal tu Biden v trochu vážnějším úvodu. Netrvalo to dlouho a ve vtipu najednou mluvil o poznání upřímněji. „V mnoha způsobech tento večírek vystihuje moje první dva roky v úřadě. Budu mluvit deset minut, odmítnu odpovídat na dotazy a vesele odkráčím,“ vtipkoval.

A faktem je, že tato druhá poznámka je o reálnému vztahu mezi Bidenem a novináři blíže. V obecné rovině jde říct, že po odchodu údajně „singulárně zlého“ Donalda Trumpa z Bílého domu si mnozí američtí novináři jaksi oddechli – mnozí zjevně až moc. Jen v uplynulých týdnech proběhly hned dva incidenty, které vztah Bidena a tisku dobře vystihují.

Neschopnost poradit si s proslovy

Čtěte také

Jen o několik dní před večeří s reportéry fotograf AFP na tiskové konferenci Bílého domu zachytil poznámky, které měl prezident Biden vytištěné. Jeho fotka vyjevila, že Biden má připravenou nejen přesnou odpověď na otázku ohledně ladění domácí politiky Spojených států se zájmy spojenců.

Na papírku měl dokonce vypsané i přesné znění otázky od reportérky Los Angeles Times Courtney Subramanian včetně fonetického přepisu jejího příjmení. Reportérka se skutečně zeptala na podobnou otázku – byť trochu podrobněji a ne ve stejném znění.

Přesto však incident naznačuje trochu něco jiného než ostré zpochybňování mocných, o kterém Biden mluvil na večeři korespondentů. Los Angeles Times nařčení z toho, že by jejich reportéři Bílému domu posílali otázky předem, popírají.

Čtěte také

V březnu byl Bílý dům svědkem taktéž pozoruhodné přestřelky. Reportér Simon Ateba přerušil běžný chod tiskové konference mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre. Stěžoval si, že dlouhodobě ignoruje jeho otázky.

Co bylo ale na výměně výjimečné, bylo to, že se Ateba postupně nemusel hádat s tiskovou mluvčí, která ho opět začala ignorovat. Místo ní Atebu zpacifikovali jeho vlastní novinářští kolegové. Jen před pár lety by něco podobného v Bílém domě Donalda Trumpa bylo nepředstavitelné – tehdy byly ostré lokty v Briefing roomu Bílého domu washingtonskými novináři naopak aplaudovány.

Matěj Schneider

Bidenovy výroky na večeři korespondentů, incident s Courtney Subramanian i ten se Simonem Atebou zasahují současnou administrativu a DC obecně do několika slabých míst. Jedním je prezidentovo stáří a častá neschopnost poradit si s proslovy. Druhým je ale neschopnost velké části washingtonského tisku ostře oponovat současné administrativě nehledě na to, kdo je v Bílém domě. Z Bidenových vzletných frází o kontrování mocných pak zůstávají jen prázdná slova.

Autor je publicista

Spustit audio